Sjö anläggs i Vrinneviskogen
NORRKÖPING? En sjö i Vrinneviskogen.? En upplevelsestig för synskadade och även seende.Det är två av de nya projekt som är på gång att sjösättas i det här centralt belägna skogsområdet i Norrköping, som är naturreservat sedan 1978. Tekniska nämnden har nu tagit fram ett förslag till ny skötselplan.
På den här åkern ska vi anlägga en fågelsjö, eller en våtmark för att bredda den biologiska mångfalden i Vrinneviskogen. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto: Fotograf saknas!
? Blir det en bad- och fiskesjö?
? Nej. Det är tänkt att bli en fågelsjö med en öppen vattenspegel, öar, vassvikar och på några ställen stensatta stränderna. Planterar man in fisk, minskar mångfalden och inga groddjur kommer i så fall att trivas.
? Det handlar om en våtmark på 65 hektar, vilket är 65.000 kvadratmeter eller ungefär som 10 fotbollsplaner.
? Sjön kommer i norr att bli upp till två meter djup och även innehålla smala gångbroar ut till öarna samt ett fågeltorn eller plattform för att man på nära håll kan studera fågel- och djurlivet.
? När är sjön klar och fylld med vatten?
? Det är för tidigt att säga något om det. Vi håller på med en förstudie, som bland annat innehåller kostnadsberäkning, men jag håller tummarna att projektet kan på börjas redan under senhösten i år och i så fall är den här våtmarken förhoppningsvis klar 2004.
Rosenkällasjön
I Linköping är ett liknande, men större, våtmarksprojekt på gång och där har man redan hunnit döpa området till Rosenkällasjön.
? Vad ska sjön i Vrinnevi-skogen heta?
? Det har vi inte hunnit fundera på, eftersom vi fortfarande bara är i utredningsskedet. Men så småningom lär det bli aktuellt med namnfrågan och vi får väl se vilka förslag som kommer fram.
Ny broschyr
? Vidare håller vi på att planera för en informationsbroschyr med karta över Vrinneviskogen, där vi ska ha med de nya projekten och andra sevärdheter och speciella områden. Allt från naturskog till ängsmark.
? Vi planerar också att bygga ett vindskydd längre bort i en mer orörd del av Vrinneviskogen, där man ska kunna göra eld och även sova över om man vill.
? Just nu är det mycket fälld skog efter gallringar och röjningar i Vrinneviskogen?
? Ja, men det är vår årliga översyn enligt skötselplanen för Vrinneviskogen.
? Men det ser ganska risigt ut efter all röjning på många ställen?
? Mycket av riset nära stigar kommer vi att ta bort, men längre in i skogen får riset ligga kvar, det är egentligen det bästa för naturen.
? Vrinneviskogen sköts både för rekreation, men även för att gynna biologisk mångfald och här får vi som har ansvar för området gå en balansgång, så vi tillfredsställer båda inriktningarna.
? Men det finns delar av skogen som vi inte rör, där naturen får sköta sig helt och hållet själv och utvecklas mot naturskog.
Jägmästare Peter Calderon är ansvarig för utförandet av delar av skötselplanen och är nöjd med vinterns insats.
? Varför har ni sågat av en del träd flera meter upp på stammen?
? Det kallar vi för högstubbar och där hoppas vi att insekter och fåglar kommer att trivas, bland annat har vi redan sett en tofsmes bygga bo i en av högstubbarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!