Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sista helgen med Vrinnevis ögonjour

Varje år orsakar nyårsfyrverkerier olyckor med svåra personskador. Norrköping har under de senaste åren varit förskonat. Bara ett fåtal personer med lättare sårskador på händer, i ansiktet eller någon ögonskada.

NORRKÖPING2003-12-30 06:00
Årets ögonskador vid tolvslaget blir de sista som jouren på Vrinnevisjukhuset kommer att ta emot.
Från förmiddagen den förste januari får personer med ögonskador åka till Linköping på kvällar, helger och nätter.
Patienter med akut behov av ögonsjukvård bör i första hand kontakta sjukvårdsupplysningen, det meddelade en annons häromdagen. Från den förste januari är all jourtid förlagd till Linköping.
Just nyårsnatten tenderar antalet ögonskador att öka i och med alla fyrverkerier. Norrköping har under de senaste åren varit förskonat från de värsta olyckorna.
Två-tre personer med lättare sårskador på händer, ansikte eller ögon brukar det komma in under nyårsnatten.
- Vi är förskonade men ser allvarligt på olyckor i samband med fyrverkerier. Det kan bli mycket värre än det vi brukar se, Lotta Selevik, avdelnings, sektionschef på akutkliniken.
Men från det nya året finns det inte längre någon jour som kan ta emot patienter med svåra ögonskador och det förändrar akutpersonalens arbete.

Till Linköping
Under nyårsnatten har ögonkliniken i Norrköping öppet till klockan åtta på nyårsdagen.
- Men sedan bör man i första hand kontakta sjukvårdsupplysningen och inte akuten, det är ju ändå en bit att åka till Linköping och det enda akuten kan göra om det behövs akut ögonsjukvård är att skicka vidare dit, säger Lennart Bäckman, överläkare på ögonkliniken på Vrinnevisjukhuset.

Arbetsskador
På kvällar, nätter och helger anser han att personer med behov av akut ögonsjukvård i första hand ska ringa sjukvårdsupplysningen men också ringa ögonkliniken i Linköping om de blir rekommenderade att åka dit.
- Generellt så har antalet olyckor med ögonskador minskat. Om man backar några år så var det mycket arbetsskador och det är till stor del borta nu. Nu är det mer vanligt att man slipar något och får in en flisa som sätter sig i hornhinnan. Det gör otroligt ont men skadar inte själva ögat, konstaterar Lennart Bäckman.

Till primärvården
På vardagar hänvisas därför dessa patienter och patienter med röda, rinnande eller allergiska ögon till primärvården.
- Det har primärvården utanför Norrköping klarat under en längre tid. Många av distriktsläkarna har under sin utbildning gått hos oss under en längre eller kortare tid så jag ser inga problem med det här, säger Lennart Bäckman och avslutar med uppmaningen att aldrig gå fram till en fyrverkeripjäs som inte har brunnit.
- Det är då det händer, men vi har haft få patienter från sådana olyckor i Norrköping de senaste åren tack och lov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om