Simons porträtt av märkta människor
Med sin Hasselbladkamera tog Simon Larsson en mängd porträtt i Centralamerika. Det är bilder av människor som lever ett utsatt liv och arbetar hårt för sin överlevnad. Ett urval visas nu på Arbetets museum.
Människorna på bilderna tittar rakt in i kameran. Det är ett medvetet grepp för att förstärka känslan av närhet och närvaro. Foto: Simon Larsson
Foto:
- Den låg vid vulkanen Santa Marias bas. Det var en helt otrolig utsikt, man såg ut över vulkanen och Stilla havet, berättar han.
- Odlingen hade tidigare drivits av en storherre, men verksamheten gick i konkurs. Fyrtio personer stod utan arbete och svalt. Men efter två års kamp fick de till slut köpa loss marken. Nu drivs det som ett kooperativ.
Trabajadores - arbetare
Under sin resa lärde Simon Larsson känna landets historia - präglad av militärdiktatur, folkmord och krig. Han kände allt mer för de utsatta människor han mötte. Och bestämde sig för att ta porträtt med sin Hasselbladskamera.
- Jag vill beröra med mina foton. Det är nog därför jag föredrar att fotografera människor framför natur. Ett människoansikte sätter igång tankeverksamheten hos betraktaren.
Resultatet blev ungefär 150 bilder och närmare ett tjugotal visas nu i utställningen "Trabajadores" - arbetare på spanska.
Ansiktena är märkta av ett liv i fattigdom och hårt arbete. Med ett enda undantag tittar de avporträtterade människorna rakt in i kameran. Det är ett medvetet grepp för att förstärka bildens känsla av närhet och närvaro.
Några är arbetare på kaffeodlingen och några lever i Xela, Guatemalas näst största stad.
- De människor som bor i stan har mer vana av turister. På landsbygden kan man träffa människor som aldrig sett en turist. Analfabetismen är utbredd och någon jag träffade undrade om Sverige var en by i Guatemala.
Visa respekt
På några bilder visas barn som tvingas arbeta. En liten flicka samlar pet-flaskor på en soptipp för sin överlevnad. För Simon var det viktigt att närma sig barn och vuxna med vänlighet och med respekt, både mänskligt och i sitt foto.
- På spanska finns det mer nyanser när man tilltalar folk. Jag talade artigt även till killen som jobbade som skoputsare i Xela. Det gjorde honom litet stolt och han ville gärna vara med på bild. Och när jag använde kameran kände jag att det var viktigt att inte ta bilderna nedåt. Tog jag bilder av barn fick jag böja mig och ta dem på deras nivå.
Gick på Kungsgård
Simon Larsson är född och uppvuxen i Norrköping. Han fick intresse för fotografering på Kungsgårdsgymnasiet och arbetar nu som fotoassistent åt fotografen Thron Ullberg. Utställningen visas hela sommaren på Hyllan. Och Simon är nöjd utrymmet han får i Arbetets museums lilla fotogalleri.
- Hade jag fått ställa ut i en större lokal hade det gett prestationsångest. Nu är det bara kul.