– Han är förd till rättspsykiatriska i Vadstena. Det är tydligt att han mår väldigt dåligt, säger polisens komunikatör Erik Thulin under tisdagens pressträff på polishuset i Norrköping.
24-åringens allvarliga hälstillstånd har gjort att polisen bara kunnat ha ett inledande kortare förhör där mannen erkänt att han utfört vad som kallas vansinnesdåd.
Så sent som förra måndagen knivskars två personer till döds på Ikea i Västerås, av allt att döma slumpmässigt utvalda av gärningsmannen. När nu en liknande händelse sker i Norrköping veckan efter är det inte orimligt att se ett sammanhang.
– Vi ser ingen koppling till det dådet och tror inte heller att den gripne har "inspirerats" av det som skedde i Västerås, säger Erik Thulin.
Att fler personer som mår psykiskt dåligt nu ser vansinnesdåd som en sista utväg att få hjälp tror han inte heller på. Polisen har inte något extra samarbete med psykiatrin i Norrköping med anledning av det som hänt.
– Det är extremt ovanligt med sådana här händelser och nu har det hänt två gånger i Sverige på kort tid, men vi ser absolut ingen koppling, säger Erik Thulin.
Polisen kommer att höra den misstänkta 24-åringen mer ingående så snart möjlighet ges och hans psykiska hälsa tillåter.
– Nu kommer vi att kartlägga hans 24 timmar innan dådet, de personer han har varit i kontakt med måste vi också prata med för att eventuellt kunna fastställa ett motiv, säger Erik Thulin.
Enligt Aftonbladet ska den misstänktes mamma vid flera tillfällen under tre års tid försökt att få psykiatrisk hjälp och hjälp mot missbruket för sin son, men hävdar att han bollats mellan olika instanser – psykiatrin, beroendevården och socialkontoret.
– Tyvärr kan jag inte prata om enskilda fall, men rent generellt är det så att om man söker hjälp hos oss gör vi en biståndsbedömning för att se vad som kan göras, säger socialkontorets chef, Yvonne Thilander.
Hur stor är risken att man hamnar "mellan stolarna"?
– Det kan jag ju inte yttra mig om.
Men hur vanligt är det?
– Våra handläggare jobbar mycket med att lägga gemensamma planer tillsammans med sjukvården och den individdelen tycker jag fungerar bra. Så länge man vill ha hjälp kan man få det. Problemen kommer när någon inte vill ha hjälp. Då blir det mer komplicerat.
Socialdemokraten Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande, poängterar också:
– Just nu vet vi för lite, men så fort vi får den kunskapen och skulle finna några såna samband är det givet att vi kommer att utreda det.