Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Senaste tillskottet på skolhimlen: Larssons

NORRKÖPING
En ny friskola, Larssons, öppnar i Norrköping hösten 2002.
Enligt Stig Johansson, VD för Vittra Utbildning, blir det en grundskola som fullt utbyggd tar emot 400 barn från förskoleklass till högstadiet. En tänkbar lokalisering är kvarteret Järven, mellan Matteusskolan och Marielund.

Norrköping2001-11-28 00:00
- Vittra har funnits sedan 1993 och har förtroendet att ta emot 3 400 barn mellan ett och 18 år, från förskola upp till gymnasium, säger Stig Johansson, VD för Vittra Utbildning.
Vittra - som ägs av grundaren och VD:n Stig Johansson och det börsnoterade bolaget Bure Equity - har idag 14 förskolor, skolor och gymnasier i Stockholm, Helsingborg, Göteborg och Kungsbacka. Hösten 2002 planerar man etablering av nya skolor i Norrköping, Linköping, Alingsås, Malmö och Halmstad.
- Kommunen har tillstyrkt att vi etablerar oss här. Skolverkets tillstånd tror jag vi får före jul, säger Stig Johansson.
Skolan i Norrköping ska heta Larssons, efter en s-riksdagsman från Lotorp. Han satt i riksdagen, i utbildningsutskottet, åren 1956-71.

<b>Uppvuxen i Finspång</b>
- Hans son Bosse Larsson är skolchef i Kungsbacka. Bosse är uppvuxen i Finspång och har tränat simmare där, berättar Stig Johansson.
En grundskola som fullt utbyggd tar 400 barn planeras i Norrköping.
Vittra förhandlar med några fastighetsägare, en tänkbar lokal är en f d fabrikslokal i kvarteret Järven mellan Matteusskolan och Marielund.
Vittra Utbildning har utvecklat en pedagogisk modell som bygger på en individuell utvecklingsplan för varje enskild elev. I botten ligger en blandning av idéer från pedagoger som Kolb, Dewey och Montessori. Åldersintegrering, pedagoger som jobbar i arbetslag och "träningsläger" där man de första sex veckorna inskärper vilka spelregler och normer som gäller ingår i verksamheten. Mobiltelefoner, tuggummituggande och mössor inomhus är t ex förbjudet.
Vid samtal med barnen kartläggs deras kunskapsnivå, styrka och svaghet. Eleverna delas in i olika nivågrupper. En elev kan hamna på en hög nivå i matte, men en låg i engelska, och en elev i sexan kan läsa matte med åttorna.
- Alla barn får "tugga på" i sin egen takt i så stor utsträckning som möjligt, säger Stig Johansson.
Det finns inga klassrum i strikt bemärkelse. Eleverna jobbar bland annat i projekt efter intresse. Intagning av eleverna sker efter vilket datum man ställt sig i kö. Flera informationsmöten, det första idag, kommer att hållas i Norrköping.
Är alla barn välkomna, också barn med problem?
- Vi tar emot alla barn, försäkrar Stig Johansson.
På Vittraskolorna i landet finns både s k "bokstavsbarn", med t ex DAMP, och en hög andel invandrare, berättar han.
Cecilia Vikström är skolchef för Sjöbergska i Järfälla i Stockholm. Hon är lärare i botten och förklarar valet av Vittra så här:
- Jag känner att jag vill göra något mer med skolan. Jag kände att det gick för långsamt. Skolan kan utvecklas mer, och fortare. Det här konceptet passar mig, så vill jag jobba, säger Cecilia Vikström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om