Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Semmelkladdkaka nyhet

Semmelkladdkakan! Det är årets nyhet inför fettisdagen idag, då det totalt sett beräknas säljas cirka sex miljoner semlor i landet.

Bagaren Lasse Björnström visar upp en semmelkladdkaka, årets nyhet på semmelfronten inför fettisdagen.

Bagaren Lasse Björnström visar upp en semmelkladdkaka, årets nyhet på semmelfronten inför fettisdagen.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2019-03-05 07:00

– Men semmelkladdkakan lanserar vi först på torsdag och börjar endast med de vanligaste semlorna på fettisdagen, säger delägaren Pernilla Lindahl hos Lindahls Konditori.

Vi besökte Lindahls Konditori för att ta pulsen på bagarna, inför semmeldagen idag:

– Vi laddar upp för fullt för årets största och ekonomiskt viktigaste dag, semmeldagen, säger bagaren Lasse Björnström.

Hur många semlor beräknas ni själva sälja under den här tisdagen?

– Vi har planerat för en produktion av cirka 10 000 semlor och jag tror att alla kommer att säljas. I så fall kan det bli nytt försäljningsrekord av semlor och det vore ju kul förstås.

Så det är risk att semlorna är slut, om man kommer sent på tisdagen?

– Risken finns, men vi ska försöka fylla på under hela dagen. Numera är det också allt fler, som förbeställer sitt köp av semlor och då är man förstås garanterad att få sin semla eller sina semlor.

Hur ser arbetsdagen för er bagare?

– De första av oss börjar jobba redan omkring midnatt med olika förberedelser och sedan fyller det på med personal i bageriet till klockan 02,00 ungefär, då personalstyrkan är uppe i nästan tio bagare.

Den klassiska semlan dominerar väl försäljningen fortfarande?

– Absolut, säger Lasse Björnström. De allra flesta föredrar den klassiska semlan, men vi har många varianter också numera, som exempelvis lyx, liten semla, vaniljsemla, wienersemla, laktos- och glutenfria semlor.

– Och en stor produkt är numera tårtsemlor, som inte minst många företag beställer till eftermiddagsfikat. I år bakar vi cirka 300 tårtsemlor.

Bagaren Bo-Lennart Karlberg såg också fram mot en hektisk fettisdag:

– Ja, det här är en av våra tre största arbetsdagar under året. Förutom semmeltisdan sticker även Luciadagen med lussebullen och så kanelbullens dag ut, som extra stora bagardagar.

Semlor

Bruket att äta semla av vetebröd i form av rund bulle, vanligen med ilagd mandelmassa, till mjölk uppträdde i Stockholm första gången 1679.

Semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är ett slags bakelse av ljust vetebröd med fyllning av mandelmassa och grädde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om