Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Semlan står i centrum

Idag är det fettisdagen, den klassiska semledagen. Förr den sista dagen innan fastan som varar ända fram till skärtorsdagen. I stadens konditorier har det laddats upp med semlor, semlor och åter semlor denna dag.

NORRKÖPING2008-02-05 10:45

I Hagdahls "Kokkonsten..." står det att läsa om den gammaldags semlan.

Den ska vara bakad av vanlig vetedeg, gärna med extra smör. Kryddan är kardemumma. Bullarna jäses länge.

Locket pudras med florsocker. Grädden ska vara blandad med mjölk, men osötad. Den vispas men inte för hårt.

Mandelmassan blandas med lite vatten och spritsas ut över hela underdelen.

Hur semlan sedan ska avnjutas finns det olika saker om. Locket först, med mjölk och så vidare. När man äter semlan med varm eller kokande mjölk så kallas det hetvägg.

Ordet semla är latin och betyder "det finaste vetemjölet". Bullen började ätas i borgerliga kretsar på 1700-talet med varm mjölk och fylld med mandelmassa. Senare åt man den med varm mjölk, socker och kanel. Att tillsätta grädde blev vanligt först kring 1900.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om