Östergötland har på senare år fått lite av en boom när det gäller filmskapande, tack vare den digitala tekniken har det blivit möjligt för allt fler att ge sig i kast med filmande, produktionsbolag och nätverk har skapats av ofta unga entusiaster och vi har nu även utbildningar. Men hur ska man ta detta vidare? Hur ska regionen stötta filmen, inte minst ekonomiskt?
Det var om detta som torsdagens seminarium på Cnema handlade. Seminariet utmynnade i en paneldebatt modererad av Svt:s filmkritiker Fredrik Sahlin. Här fanns representanter från de politiska lägren i Norrköping och Linköping, Östsam, East Sweden, talangutvecklingsprojektet Eastwood samt Olle Tholén från Crazy Pictures samt ordförande i Östergötlands förenade filmare.
AmbitionsnivåLars Stjernkvist (S) poängterade att Norrköping främst ser sig som en musikstad men att filmen också måste få en roll i regionen.
– Vi behöver sätta oss och formulera vilken ambitionsnivå vi ska ha med filmen, precis som vi gjort för t ex SON. Vad gäller ambitionsnivån tycker jag att vi skulle kunna få fram en sådan inom två veckor.
Störst applåder av den välfyllda salen fick Olle Tholén som ville ändra frågeställningen något:
– Det här handlar inte om att vi kommer att sitta i Östergötland och deppa om vi inte får pengar. Vi har jobbat upp en bransch här, vill ni ha oss kvar så måste det finnas resurser, annars drar vi.
Seminariet anordnades av Film i öst, Cnema, Östsam, ÖFF samt Flimmer.