Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Se upp för asfaltsläggare!

Polisen i Östergötland vill nu uppmärksamma allmänheten om att oseriösa asfaltsläggare verkar i länet. Tillsammans med Skatteverket, Kronofogden och kommunerna i länet gör nu polisen en gemensam satsning mot brott som följer i asfaltsläggarnas spår.

NORRKÖPING2012-05-28 17:50

Under flera år har oseriösa sten- och asfaltsläggare kommit till Sverige. Deras tillvägagångssätt är att de reser runt i bostadsområden och erbjuder sina tjänster, ofta till låga priser. I samband med dessa gruppers vistelse och framfart förekommer ofta olika sorters brottslighet såsom tillgreppsbrott, bedrägerier, miljöbrott och nedskräpning men det finns även tecken på att man även kan misstänkas för grövre brottslighet såsom olaga tvång, misshandel och människohandel.

- I vissa fall har de oseriösa asfaltsläggarna lurat med sig människor som befinner sig på samhällets botten på sina resor. De blir lovade lön, resor och mat men får bo under fruktansvärda förhållanden, slavliknande förhållanden, säger Jan Staaf, Biträdande chef Polisområde Linköping.

Dyr historia

Att anlita kringresande asfaltsläggare kan bli en dyr historia.

- Ofta är arbetet undermåligt och inte sällan försvinner arbetarna om någon betalar i förskott. Arbeten har även påbörjats trots att fastighetsägaren inte har godkänt detta. Drabbade har också vittnat om att sällskapen har varit påstridiga och hotfulla, säger Jan Staaf.

F-skattsedel

- De här personerna har inte heller F-skattsedel, vilket gör att arbetet kan bli mycket dyrt för konsumenten. Den som anlitar dessa asfaltsläggare ses då som arbetsgivare. Om man anlitar företag utan F-skattesedel ökar kostnaden med cirka 30 procent, säger Carina Söderback, Skatteverket.

För att bekämpa dessa brott samverkar polisen, skatteverket, kronofogden och kommunerna i länet, med gemensamma kontroller kring sällskapen.

- Arbetet med de oseriösa asfaltsläggarna är en del i satsningen mot den organiserade brottsligheten. För ofta handlar detta inte bara om bedrägerier, utan omfattande brottslighet såsom människohandel, försäljning av stöldgods och hot av olika slag, säger Jan Staaf och fortsätter:

- Om du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare eller observerat något som gör dig misstänksam kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Så undviker du oseriösa sten- och asfaltsläggare? Kontrollera alltid om F-skattsedel finns, via Skatteverket? Ta in offerter från olika lokala företag. Genom det lokala företaget finns också möjlighet att göra reklamationer vid felaktigheter? Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning? Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare så undvik dialog. Säg nej tack och stäng dörren? Ring polisen om du misstänker att du blivit kontaktad av oseriösa asfaltsläggareKälla: Polisen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om