Johan Wänström i Norrköping är forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, vid Linköpings universitet.
Han har studerat vad som hänt med politiken i de östgötska kommunerna efter valet. Två stora trender i valet, både på nationell nivå och i länet, var att Moderaterna backade och att Sverigedemokraterna gick starkt framåt.
– I dag har vi ingen moderat styrelseordförande, varken i någon av östgötakommunerna eller i regionstyrelsen. Man har gått i opposition i många kommuner där man tidigare var med och styrde, säger Johan Wänström.
– Men det som kanske var mest intressant i förra valet var att Sverigedemokraterna lyfte rejält, säger Johan Wänström.
Medan SD generellt är svagare i kommunerna än i riksdagen är SD starkare i Östergötland än genomsnittet för Sveriges alla kommuner.
Kommunerna i landet har haft olika strategier för att inte ge SD inflytande.
– Östgötakommunerna och Region Östergötland har valt att hantera den nya parlamentariska situationen med blocköverskridande styren, säger Johan Wänström.
Norrköping är ett exempel på det, med samarbete mellan S, FP, KD och C.
Östergötland sticker ut i landet genom att det inte finns något minoritetsstyre i länet. Länet sticker också ut på så sätt att S och M styr tillsammans i flera kommuner, som i Söderköping.
– Jag har inte sett några tydliga, offentliga, tecken på att de blocköverskridande styrena börjar krackelera, utan man verkar kunna hålla ihop ganska bra, säger Johan Wänström.
SD som en ny "gemensam fiende", pragmatism och personkemi verkar ha gjort det lättare att komma överens över blockgränserna lokalt än i riksdagen, konstaterar han.
Den främsta anledningen till att man inte vill ge SD inflytande är, säger Johan Wänström, att man inte vill ge den sortens värderingar, som SD står för, inflytande på den lokala politiken.
Tror du att man efter nästa val kommer att se partier som samarbetar med SD?
– Det är den stora frågan. Jag vågar inte svara på det.
– Skulle SD växa till 30 procent blir det väldigt svårt att fortsätta att helt och hållet försöka marginalisera dem, säger Johan Wänström.
På en direkt fråga svarar han att ja, han ser SD som ett missnöjesparti. Och så länge de inte släpps in kan de fortsätta att komma med enkla populistiska utspel, något som är svårare om man måste vara med och ta ansvar, konstaterar han.
– För tre veckor sedan pekade allt på den politiska agendan i SD:s riktning - men så har det skett en förändring den senaste veckan, då en våg av empati och solidaritet har växt fram, där folk vill hjälpa immigranter. Vi vet inte hur det utvecklar sig.
Samtidigt visar en färsk opinionsundersökning att trots det som skett den senaste veckan så fortsätter SD att öka i opinionen, säger Johan Wänström.
Med Decemberöverenskommelsen i färskt minne finns det ett långsiktigt demokratiskt problem om SD upplevs som det enda oppositionspartiet, menar han.
Frågan är hur de andra partierna kommer att profilera sig framöver.
– Om SD blir det enda alternativet finns det risk för att SD fortsätter att växa, säger Johan Wänström.