Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sd tar plats i tingsrätten

Det är inte bara i kommunfullmäktige som sverigedemokraterna tar plats efter höstens val. Minst en nämndeman till Norrköpings tingsrätt har partiet också rätt att utse.

Norrköping2006-10-19 06:00
Efter Sverigedemokraternas framgångar i flera kommun- och landstingsval kan partiet nu räkna med att få utse många nya nämndemän till landets domstolar. Totalt rör det sig, enligt tidningen Metro, om ungefär 300 nämndemän till tingsrätter och länsrätter.
Nämndemän till tingsrätten utses efter varje nytt val. I Norrköping har kommunsekreterare Per Höglund precis fått uppgifter från Norrköpings tingsrätt om att det preliminärt ska väljas 70 nya nämndemän i kommunen. Totalt har tingsrätten här fler nämndemän, då den omfatttar även Finspång, Söderköping och Valdemarsvik.

70 platser
De 70 nämndemansplatserna, som det då handlar om för Norrköpings del, fördelas utifrån valresultatet i kommunen.
- Räknar man på att sverigedemokraterna fick två av 85 platser i fullmäktige så betyder det att de ska få 1,6 platser av 70 som nämndemän. Om det sedan blir en eller två i praktiken är upp till statistikerna att räkna på så att det blir korrekt, säger Per Höglund.

Hektiskt arbete
Vid kommunfullmäktiges möte den 19 december i år kommer beslut att fattas om alla olika nämnders ordförande samt också om nämndemännen. De sistnämnda tillträder sedan sina uppdrag efter årsskiftet och sitter i fyra år. Det är nämligen kommunfullmäktige som tillsätter nämndemännen.
- Nu börjar den mest hektiska perioden för fullmäktiges valberedning, säger Per Höglund.
Vem som helst har rätt att bli nämndeman. Vissa kriterier, som uppställts i rättegångsbalken, måste man följa. Så som att vara lämplig när det handlar om exempelvis laglydnad. Dessutom ska nämndemännen spegla Sveriges befolkning, vilket inte alltid är helt lätt att uppnå då det kan vara svårt att få folk att ställa upp på nämndemannauppdraget.

Inte politiskt aktiv
Däremot behöver den som vill bli nämndeman inte vara politiskt aktiv. Men enda vägen att gå är genom att bli nominerad av ett parti.
Kommunfullmäktige har ingen möjlighet att ta ifrån ett parti, som fått platser i fullmäktige, rätten att utse nämndemän.
En rädsla finns för att sverigedemokraterna inte kommer att döma personer rätt på grund av sina åsikter om bland annat invandringspolitik. Men enligt Sverigedemokraternas vice partiordförande Jonas Åkerlund kommer partiet inte att använda domstolarna som politisk arena.
- Det vore oförenligt med nämndemannauppdraget, säger han till Metro.
Fakta/nämndemän:
Antalet nämndemän som behövs till en tingsrätt beslutas av hovrätten.
Nämndemnännen sitter under en mandatperiod och ska spegla landets befolkning.
Norrköpings kommunfullmäktige ska efter valet nu utse 70 nämndemän till tingsrätten i Norrköping. Dessutom ska Söderköpings, Finspångs och Valdemarsviks fullmäktigeledamöter också utse ett antal nämndemän till Norrköpings tingsrätt.
Varje parti har rätt till en viss andel nämndemän, beroende på hur många röster de fick i valet. I Norrköpings tingsrätt får sverigedemokraterna därför en eller två platser.
Nämndemannen behöver inte vara medlem i ett parti, men måste nomineras av ett parti.
Det är kommunfullmäktige som beslutar om nämndemännen.
Enligt rättegångsbalken får endast den nämndeman utses som "med hänsyn till omdömesförmåga, självständighet, laglydnad och övriga omständigheter är lämplig för uppdraget".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om