Det är viljeinriktningen om den rödgröna oppositionen i landstinget vinner valet i höst.
På måndagen lade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i landstinget fram sitt alternativa budgetförslag för åren 2015-2017.
"En köfri och jämlik vård i en klimatneutral region" sammanfattar deras vision för landstinget som den 1 januari blir Region Östergötland.
– Det är en stark budget, som tar sikte på de utmaningar vi ser. Vi gör tydliga satsningar på primärvården, där vi tycker att man under de åtta borgerliga åren misslyckats med att trygga kvaliteten och tillgängligheten, säger oppositionsrådet Mats Johansson (S).
Oppositionen vill också korta de s k ledtiderna inom cancervården, tiden mellan de olika momenten i vårdprocessen.
Att cancersjukvården i Östergötland hamnat på 19:e plats av 21 landsting kallar Mats Johansson ett "stort misslyckande".
– Vi är fyllda av optimism över att vi nu presenterar en politik som förhoppningsvis får väljarnas stöd, och som gör att vi kan få en mycket tydlig kursändring av landstingets inriktning, säger Mats Johansson.
– Primärvården, som finns nära medborgaren, har varit lite satt på undantag under en väldigt lång tid nu. Vi tre partier väljer att prioritera primärvården, säger Margareta Fransson (MP).
Hon talar om primärvårdsforskning och att korta köerna genom sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande åtgärder.
En åtgärd i primärvårdspaketet är att göra vårdcentraler i utsatta områden som Hageby i Norrköping och Skäggetorp i Linköping till hälsocentraler, med starkt fokus på hälsa.
– Vi vill ha en fördelning av resurserna så att där ohälsan är som störst och behoven är som störst ska det också finnas mer resurser, säger Emil Broberg (V).
Han påminner om att den borgerliga majoriteten lade ner två vårdcentraler i centrala Norrköping i början av mandatperioden.
Broberg vill att landstinget ska ha en mer offensiv hållning och en strategi för att utveckla och stärka de vårdcentraler som finns, i stället för att ha ett passivt förhållningssätt sig till den fria etableringsrätten för privata företag inom primärvården.
Oppositionen vill inleda ett arbete för att göra Östergötland till ett föredöme i landet, en spjutspets, för jämlik vård.
– Vi ser i dag att människor, beroende på vilken bakgrund man har - kön, ekonomi och utbildning - får olika kvalitet i vården, säger Emil Broberg.