Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sänkt energianvändning

Kommunen har lyckats sänka energianvändningen i sina fastigheter med 21 procent sedan 2005.

Gott exempel. På Centralbadet har en rad åtgärder minskat energianvändningen. Kommunalrådet Karin Jonsson (C), Magnus Nilsson, vd för Samhälls- och eventfastigheter, och kommunens miljöcontroller Eva Lindahl.

Gott exempel. På Centralbadet har en rad åtgärder minskat energianvändningen. Kommunalrådet Karin Jonsson (C), Magnus Nilsson, vd för Samhälls- och eventfastigheter, och kommunens miljöcontroller Eva Lindahl.

Foto: Fredrik Jonson

NORRKÖPING2015-05-19 19:00

Karin Jonsson (C) är ansvarigt kommunalråd för miljö-, energi- och klimatfrågor i Norrköpings kommun.

På tisdagen kallade hon till presskonferens kring kommunens arbete med att minska energianvändningen.

Presskonferensen hölls i Centralbadet, en fastighet som slukar mycket energi och där man genomfört en rad åtgärder för att komma till rätta med det.

I mars 2009 antog kommunfullmäktige en energiplan för åren fram till 2030. En klimatkommission jobbade fram planen, i samarbete med näringslivet och fastighetsägare.

Målet är att minska energibehovet med 50 procent i den kommunala organisationen och med 30 procent i det geografiska området. Det handlar också om att till 100 procent gå över till förnybara energikällor och om att bygga robusta system inför ett förändrat klimat.

Kommunen sökte och fick statliga bidrag för det strategiska arbetet med att effektivisera sina offentliga lokaler: 385 000 kronor per år i fem år.

– Det har gett väldigt bra effekt, tycker vi. Totalt har vi minskat energibehovet med 21 procent sedan vi började det här arbetet 2009, säger Karin Jonsson.

Att kommunen samtidigt talar om 2005 som ett startår beror på att det finns bra statistik att jämföra med från det året.

– Vi har sparat totalt 82 000 megawattimmar under den här tiden. Och den förnybara energin har ökat från 67 till 75 procent, säger Karin Jonsson.

Utbyte av lamporna i gatubelysningen till LED-lampor har minskat elanvändningen med 44 procent, något som sparar mellan sex och sju miljoner kronor per år.

Andelen förnybara bränslen för kommunens bilar är 37 procent.

För att se hur näringslivet och fastighetsägarna lyckats har kommunen låtit en student titta på det. En rapport ska komma innan sommaren.

Magnus Nilsson är vd för det kommunala bolaget Samhälls- och eventfastigheter.

– Vi har fokuserat på den största förbrukaren: Centralbadet, säger han.

Av Samhälls- och eventfastigheters totala innehav står Centralbadet för mer än hälften av energikostnaderna.

Uppvärmning av vatten, och ventilationen drar mycket el.

Konkreta åtgärder har varit att skaffa täcken till utebassängerna och byta till modern, behovsstyrd, teknik. Vattenförbrukningen har minskat drastiskt, genom effektivare processer med snålspolande duschar och bättre teknik för hur man renar bassängerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om