Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sämre tillgång till vård efter 1177 Vårdguiden

Många ringer – men det räcker inte med samalet till 1177 Vårdguiden. Istället har patienterna fått sämre tillgång till den vård de behöver efter införandet.

Räcker inte. Ett telefonsamtal till 1177 Vårdguiden ska vara bog för att få hjälp med sitt hälsoproblem. Men inte i Östergötland.

Räcker inte. Ett telefonsamtal till 1177 Vårdguiden ska vara bog för att få hjälp med sitt hälsoproblem. Men inte i Östergötland.

Foto: Jeppe Gustafsson

norrköping2015-04-16 17:08

Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som i sin tillsyn av 1177 Vårdguiden konstaterar att Region Östergötland inte tydliggjort för primärvården att de ska ta emot och erbjuda patienter tid efter samtal dit.

Syftet med införandet av 1177 Vårdguiden var att patienten lättare skulle få hjälp med att komma i kontakt med vården – ingen patient ska behöva ringa mer än ett telefonsamtal för att få hjälp med sitt hälsoproblem. Region Östergötland missade däremot att ge primärvården uppdraget att ta emot och erbjuda patienten tid efter samtal med 1177 Vårdguiden.

IVO har i sin tillsyn av 1177 Vårdguiden funnit att samverkan med primärvården inte fungerar på ett patientsäkert sätt. Patienterna har fått sämre tillgång till den vård de behöver sedan 1177 Vårdguiden infördes och det är oklart vart de ska vända sig för att få hjälp. Det har bland annat hänt att patienter fått ta upprepade kontakter med hälso- och sjukvården under flera dagar innan de har erbjudits tid.

– Det är inte rimligt att patienter bollas runt på det här sättet. Region Östergötland har ett ansvar för att se till att varje patient får en god vård, säger Helena Nilsson som är inspektör på IVO:s avdelning sydöst.

Region Östergötland ska senast den 29 oktober 2015 redovisa för IVO vilka åtgärder de har vidtagit.

Förra året ringde 350 000 östgötar till sjukvprdsrådgivningen, det är 50 000 fler än när tjänsten startade 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om