Samarbete ska minska antalet sjukskrivningar
NORRKÖPINGEtt nytt samarbete mellan landstinget i Östergötland och försäkringskassan, en sjukskrivningskommitté, ska få ner sjukskrivningstalen i länet. Norrköping och Motala som har högst ohälsotal prioriteras i arbetet.
- De största problemen ser vi just nu i Norrköping och Motala som har högre ohälsotal och arbetslöshet än i övriga länet, säger projektledare Christina Källgren Peterson.
De långa sjukskrivningarna och höga ohälsotalen ses alltmera som ett nationellt problem i Sverige, både ur en mänsklig och ekonomisk synvinkel. De senaste fem åren har sjukskrivningarna i stort sett fördubblats i antal. I budgetpropositionen för nästa år vill regeringen därför halvera antalet sjukskrivna fram till år 2008.
<b>Föregångslän</b>
Östergötland ses som något av ett föregångslän, tack vare arbetet i Finspång med det så kallade Socsamprojektet. Myndigheterna samordnar där samhällets insatser kring rehabilitering av personer som är sjukskrivna och arbetslösa, problem som ofta sammanfaller och är svårlösta om man inte ser det ur ett helhetsperspektiv.
Angreppssättet förs nu vidare av den tidigare projektledaren i Finspång, Christina Källgren Peterson, som fortsätter i landstinget som ansvarig för samarbetsprojektet mellan landstinget och försäkringskassan.
- Vi såg i Finspång hur en politisk och finansiell samordning kan få ner sjukskrivningstalen. Framför allt de långa sjukskrivningarna blev klart färre när sjukvården, socialtjänsten, arbetsförmedlingen och sjukförsäkringen arbetade tillsammans, säger hon.
<b>Andra åtgärder</b>
Den nya sjukskrivningskommittén består av sex ledamöter, fyra från landstinget och två från försäkringskassan, som tillsammans ska skaffa kunskap och föra ut den till läkarna på framför allt vårdcentralerna.
- Idag har doktorerna ofta inget alternativ till att sjukskriva sina patienter, trots att det kanske är helt andra åtgärder som behöver sättas in för att få tillbaka dem i arbete. Till exempel terapi, sjukgymnastik eller något annat, säger Christina Källgren Peterson som därför tycker att det är viktigt med tvärprofessionella arbetsgrupper på vårdcentralerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!