Att noggrannare utreda ansökningar om föreningsbidrag är ett konkret förslag i en motion till kommunfullmäktige från oppositionsrådet Sophia Jarl (M).
– Det är viktigt att man säkrar upp att de pengarna inte hamnar i fel händer, säger Sophia Jarl.
På fredagen presenterade hon och riksdagsledamoten Andreas Norlén (M), Norrköping, olika typer av åtgärder som de tycker måste till på kommunal och nationell nivå för att förebygga terrorresor och rekrytering.
– Vi vet i dag att det finns en nationell utredning. Vi vet också att alla de människor som blir föremål för den nationella utredningen måste bo någonstans: de bor ute i våra svenska kommuner. Norrköping är den åttonde största kommunen i Sverige och då finns det anledning att tro att även den här problematiken skulle kunna finnas här i Norrköping, säger Sophia Jarl.
Hur många som rest från Norrköping för att ansluta sig till terrororganisationer vet hon inte. Tidigare har man talat om två personer. En 17-årig flicka från Linköping har nyligen blivit misstänkt för att vara på väg.
– Det måste finnas en tydlighet från kommunens sida vart man kan vända sig om man misstänker att en släkting eller en vän har blivit föremål för rekrytering, säger Sophia Jarl som föreslår att kommunen ska ta fram en tydlig riktlinje, och en handlingsplan för att förebygga rekrytering.
Riksdagens konstitutionsutskott, KU, där Andreas Norlén är ordförande, ansvarar för demokratipolitiken.
– Radikalisering och politisk eller religiös extremism är allvarliga hot mot medborgerliga fri- och rättigheter här i Sverige, och i andra länder, säger Andreas Norlén.
Allianspartierna och regeringspartierna har genom en överenskommelse i KU nyligen vässat politiken. En av punkterna är att sprida kunskap om våldsbejakande islamistiska organisationer, genom Forum för levande historia.
– Det finns ganska bra kunskap om vänsterextremism och högerextremism av klassisk modell i Sverige. Man vet vad de autonoma står för och vad rasisterna står för – men det är betydligt svårare för skolpersonal och lärare att veta vad den ideologiska, principiella grunden för den islamistiska extremismen är, säger Andreas Norlén.
Kommunerna måste också bli tuffare mot samfund och organisationer som bjudit in hatpredikanter, kända rasister eller Förintelseförnekare menar Norlén.