Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så vill de göra stan till en bättre plats

En mötesplats i city och gratis kollektivtrafik. Det är några av ungdomarnas förslag på hur Norrköping kan bli bättre för dem.

Annat perspektiv. Malin Wahlgren, Arijana Ibraj, Agnes Yngare, Nasra Hussein och Therese Lantto.

Annat perspektiv. Malin Wahlgren, Arijana Ibraj, Agnes Yngare, Nasra Hussein och Therese Lantto.

Foto: Leif Hallberg

NORRKÖPING2014-08-07 14:55

Tio ungdomar från olika delar av kommunen har i fyra veckor haft som jobb i projektet Unga kommunutvecklare att ta fram idéer om hur Norrköping kan bli bättre för just dem.

Det är kommunstyrelsen som initierat projektet.

På onsdagen presenterade deltagarna åtta av sina förslag inför politiker och tjänstemän på Cnema.

Bakom sig har de veckor med studiebesök, för att få en inblick i vad som finns i Norrköping. De har också guidat varandra i de stadsdelar de själva kommer från.

– Det har varit jätteroligt och väldigt lärorikt, säger Camilla Callerstig , 19, från Krokek , om projektet.

– Vi har fått upp ögonen för hur kommunen fungerar, att de gör mycket för själva staden, säger Arijana Ibraj , 17, från Navestad.

– Jag tycker att det viktigaste är att kommunikationen blir bättre mellan kommunen och ungdomarna. Ofta hör jag många säga att det inte finns så mycket att göra i Norrköping. Men ofta säger man så för att man inte vet att det händer saker. Det finns jättemycket att göra i Norrköping.

Ungdomarna föreslår att kommunen ska använda sig av sociala medier som facebook , instagram och twitter för att nå ut med information, på ett humoristiskt och lättsamt sätt.

Oscar Bergling och Melker Veltman tycker att kommunens hemsida borde bli snabbare och enklare att navigera på.

Therese Lantto och Zebihullah Ahmadi presenterade ett förslag om en ny mötesplats i city, för gymnasieungdomar, som befinner sig i glappet mellan fritidsgårdarna och den värld som öppnar sig för dem när de fyller 18.

Det ska vara en onischad mötesplats, öppen kvällstid, med kafé, en drogfri miljö, där även nattvandrarna skulle kunna ha sin utgångspunkt. Önskelokalen är den plats som Systembolaget på Drottninggatan ska lämna.

Ett annat förslag är gratis kollektivtrafik, för att göra det lättare för alla, oavsett ekonomi, att röra sig över stan, något som skulle minska segregeringen. Det skulle finansieras med en liten skattehöjning.

Arijana Ibraj och Nasra Hussein presenterade visionen att alla gymnasieelever i årskurs 1 och 2 ska garanteras feriejobb. För att Norrköping skulle komma up i nivå med till exempel Västerås behöver man på sikt skapa ytterligare tusen sommarjobb.

Kommunföreträdarna berömde ungdomarna och lovade att återkoppla om vilka förslag som eventuellt kan bli verklighet.

Rapport från unga i Norrköping

Tio ungdomar från olika stadsdelar i Norrköping har i fyra veckor arbetat i projektet Unga kommunutvecklare.

Projektet är initierat av kommunstyrelsen.

De åtta viktigaste förslagen har rubriker som "mötesplatser", "kommunikation", "kollektivtrafik", "feriejobb", "droger", "trygghet ute", "psykisk ohälsa" och "kontaktfamilj".

De båda senare handlar om att våga prata om stress och ångest, och om att ensamkommande ungdomar ska få en kontaktfamilj när de kommer till Norrköping och Sverige.

Ungdomarna har presenterat alla sina förslag i en längre rapport som ska skickas till politikerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om