Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska rektorerna agera

Rektorer på Norrköpings skolor har fått ett brev om hur de ska agera vid misstanke om radikalisering av ungdomar.

Skickat brev. Mats Olsson, utbildningskontoret.

Skickat brev. Mats Olsson, utbildningskontoret.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2015-03-27 15:00

– Anmälan sker till socialtjänsten, säger Mats Olsson som skickat ut brevet i egenskap av ordförande i Barnsamverket, en samverkan mellan bland annat skola och socialtjänst. Han är annars barn- och ungdomschef, med ansvar för förskola och skola.

Som ordförande i Barnsamverket, där man lyfter frågor om barns och ungdomars välbefinnande i Norrköping, representerar han utbildningskontoret, och då omfattar det även gymnasieskolan.

Norrköpings kommun har tidigare gått ut med att skolorna måste ha ett lyssnande öra och en beredskap för att uppmärksamma tecken på radikalisering och extremism.

Frågan har nu aktualiserats av att det på en enskild skola uppstått misstanke om att en ungdom varit i kontakt med någon typ av aktivitet som kan knytas till den problematiken.

Mats Olsson vill inte närmare gå in på vad det handlar om, men säger att en oro kan uppstå oavsett vilken sida eller grupp i en krigszon en ungdom engagerar sig i.

Tyvärr, säger han, måste skolorna nu beakta nya perspektiv när det handlar om vad ungdomar uttalar, och vara beredda att följa upp det.

Närvarokontrollen vid skolstart efter sommaren, då elever rest till hemlandet, blir en del av den vaksamheten.

I brevet till rektorerna och elevhälsan på skolorna talar man om vilka rutiner som ska gälla: en orosanmälan till socialtjänsten, som i sin utredning i sin tur kan koppla in andra myndigheter, som polisen.

Det handlar om att skapa trygga system, säger Mats Olsson som också poängterar att skolan alltid har ett barnperspektiv.

Brevet

Händelser i omvärlden påverkar också lokalt, även i skolan.

Skolorna i Norrköping ska känna sig trygga i hur de ska lämna ett ärende vidare om misstanke uppstår om radikalisering.

Därför har ett brev gått ut till rektorer på skolorna om hur de ska agera.

En orosanmälan ska ske till socialtjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om