Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska nyanlända slussas in i samhället

Nyanlända ska så snabbt som möjligt slussas in i samhället. Nyckeln är utbildning och jobb, och nu ska förutsättningarna till det förbättras.Målet presenterades av landshövding Elisabeth Nilsson i Linköping igår.- Det är en krävande men nödvändig satsning, fastslog hon.

NORRKÖPING2013-04-11 05:07

Projektet i sig är inte nytt - det har pågått i en eller annan form sedan regeringens etableringsreform trädde i kraft 2010. Men nu har arbetet tagit en allt konkretare och tydligare form, och igår presenterades samarbetsprojektet "Etablering i utveckling 2015" på Länsstyrelsen i Linköping. Till 2015 ska ett antal mål uppnås, som strävar efter att slussa in nyanlända människor i samhället på ett så effektivt sätt som möjligt.

Somaliska och syriska flyktingar är två stora invandrargrupper som kommit till Östergötland de senaste åren för att påbörja ett nytt liv i ett nytt land.

- En del av det inriktade arbetet går ut på att anpassa insatserna och aktiviteterna till individens förutsättningar, förklarar Elisabeth Nilsson.

Det kan exempelvis handla om olika förutsättningar för utbildning, beroende på varierande läs- och skrivkunnighet.

Många aktörer

"Etablering i utveckling 2015" drivs av en mängd olika aktörer. Samtliga östgötska kommuner ska jobba tätt tillsammans med Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, landstinget, Regionförbundet Östsam och Länsstyrelsen.

- Det finns en vilja från alla parter att göra ett bra jobb och ambitionsnivån är hög.

Ett stort ansvar vilar på Arbetsförmedlingen, som haft en central roll i regeringens etableringsreform, men Nilsson betonar vikten av ett fungerande samarbete mellan alla instanser.

- Regeringens arbetslinje ligger där som en bas men det krävs att alla aktörer engagerar sig och samverkar. Vi har både små och stora kommuner, och alla kan inte klara allt själva, vi måste hjälpas åt.

Jobb och utbildning

Det är enligt landshövdingen mycket viktigt att en väl fungerande etableringsprocess tar vid när flyktingar kommer till Sverige och Östergötland.

- Jag är övertygad om att de som kommer hit vill bli en del av samhället, och bästa sättet att bli det är att man antingen kvalificeras till olika utbildningar som leder till arbete, eller att man efter avklarad SFI (Svenska för invandrare) och liknande faktiskt kan söka och få ett arbete.

Läs mer i tidningen

Fakta/
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om