Detaljplanearbetet för Marby och Unnerstad har delats upp i tre etapper. Först ligger Marbystrand, därefter Unnerstad och sedan dalområdet däremellan.
Marbystrand, vid Bråviken, ligger mellan Abborreberg och Unnerstad. Det är ett område som håller på att omvandlas från ett fritidshusområde till permanentboende.
Den första detaljplanen för Marbystrand upphävdes av mark- och miljödomstolen. Nu ska en ny detaljplan ut på samråd, tillsammans med en gatukostnadsutredning.
Bakgrunden till att den första detaljplanen överklagades av några fastighetsägare var att kostnaderna för enskilda fastighetsägare inte var tillräckligt tydligt utredda.
– I det förslaget var det enskilt huvudmannaskap för vägarna som gällde. I det här förslaget är det ett kommunalt huvudmannaskap för vägarna, plus att vi betydligt noggrannare har gått in på de ekonomiska konsekvenserna för de enskilda fastighetsägarna, säger planhandläggare Magnus Gullstrand.
Det är första gången sedan 1980-talet som kommunen gör en gatukostnadsutredning. Kommunfullmäktige har antagit riktlinjer för att det ska vara ett kommunalt huvudmannaskap för vägar, och Marbystrand är först ut.
– Vi har velat få en så rättvis fördelning som möjligt av kostnaderna på respektive fastighet, säger Christian Widlund, (C), förste vice ordförande i stadsplaneringsnämnden, som påpekar att det också blir en värdeökning för fastigheterna.
Den totala kostnaden för det nya vägnätet är cirka 76 miljoner kronor. Av dem föreslås cirka 62 miljoner kronor finansieras av fastighetsägarna inom planområdet. Befintliga fastighetsägare får en lägre kostnad, cirka 77 000 kronor. De som ska bygga en fristående villa på en ny fastighet kan få betala cirka 270 000 kronor.
Anledningen till att man tagit fram detaljplanen är enligt Widlund en stor efterfrågan i området på att området ska förvandlas till permanentbostäder. Det finns också ett behov i kommunen av nya bostäder, i attraktiva områden.
Planerna i Marbystrand omfattar ny bostadsbebyggelse i form av villor, parhus, radhus och kedjehus.
– Vi planerar också att etablera en skola, förskola och vårdboende i området.
Dessutom blir det ett hamnområde för småbåtar, ett friluftsområde och en park.
Samrådstiden är den 10 april till 1 juni. Den 12 maj hålls ett samrådsmöte i Långtorpsskolan.