Jul- och nyårshelgerna är förknippade med stora kostnader. Julklappar, middagar, resor, champagne och eventuella nedslag i utelivet gröper djupa hål i plånboken. När röken nu lagt sig från de sista nyårsraketerna och det är dags att titta till kontot blir det en dyster syn för många.
Pekka Lehtinen är konsumentvägledare på Norrköpings kommun. För de som ligger riktigt illa till med pengarna rekommenderar han att man agerar snabbt.
- Man måste prioritera betalningar, hyra och el måste till exempel gå först. Är det så att man ändå inte kan betala så ska man ta kontakt med sina fordringsägare och göra upp en ny plan så fort som möjligt, råder han.
Om man inte gör det kan en mängd motgånger vänta, såsom till exempel betalningsanmärkningar med sämre möjligheter att få ta lån som följd.
Planera alla köpMen för de flesta är den ekonomiska situationen inte akut. Snarare lite ansträngd. Då handlar det om att börja planera sina inköp, och gärna bokföra dem, anser Lehtinen.
- Det kan vara en bra idé att göra upp en budget, och skriva i en kassabok allt som man köper. Då får man ofta en aha-upplevelse när tittar genom boken efter ett par månader.
Varför då?
- För att man ofta inte vet var alla pengar tar vägen, och när man summerar mängder av småköp ser man att det blir mycket pengar över en tid.
Traditionella knepEn grundläggande käpphäst för all privatekonomi är att i största möjliga mån undvika att ta lån.
- Alla lån är en belastning. Även små sådana, till exempel Ellos och Halléns som kan ha 30-35-procentig ränta.
Det är, när allt kommer omkring de gamla traditionella knepen för att strypa utgifterna som fungerar bäst.
- Ja, så är det, ekonomi handlar om planering och struktur, det kommer man långt med, avslutar Pekka Lehtinen.