Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Så lite pengar som möjligt"

Ha så lite pengar i kassan som möjligt och ha inte för mycket tobaksvaror som cigaretter framme i butiken. Det rådet kommer från Dick Malmlund, säkerhetschef vid Svensk Handel.

Dick Malmlund, säkerhetschef vid Svensk Handel. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Dick Malmlund, säkerhetschef vid Svensk Handel. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2007-02-08 06:00
Bästa sättet att förebygga rån är att vara så "fattig" som möjligt, säger Dick Malmlund. Man ska ha så lite pengar i kassan och så lite tobaksvaror exponerade i butiken som möjligt.
- Erfarenhetsmässigt vet man att när rånare inte får pengar i en spelbutik eller tobakshandel så tar de tobak, cigaretter.
En butik som lägger sedlar i en sedelbox och har det mesta av tobaksvarorna på lagret är inte lika intressant för en rånare som är ute efter snabba pengar på lättast möjliga vis.
- Man ska ha framme så lite som möjligt. Man exponerar alldeles för mycket, menar Dick Malmlund.

Narkotikan
När det blir svårare att komma över pengar i större butiker som har mer slutna pengasystem är det tyvärr småbutiker och privatpersoner som råkar illa ut, säger Malmlund. Kioskrånen och personrånen ökar.
- Det är en erfarenhet man har i andra länder.
- En annan tråkig del av det här är när man tittar på narkotikan. När jag var polis på 80-talet kostade ett gram heroin 2 500 kronor. Idag kostar ett gram 670 kronor. Då blir också en växelkassa på 500-1 000 kr intressant.
FÖ: Hur får man stopp på en rånvåg som den i Norrköping?
- Ofta är det samma gärningsmän, samma grupperingar, som är brottsaktiva. De slutar inte förrän de åker dit.
Polisen måste avdela särskilda resurser för att få stopp på rånen, menar Dick Malmlund. Det räcker inte med vanliga övervakningsinsatser.
Malmlund som pratat med flera gärningsmän under åren säger att ett rån består av flera delar. En del är att rånaren får en "kick" av det och tycker att det är en "häftig grej". Många har inga känslor för brottsoffren och förstår inte varför de blir chockade och rädda, utan säger att "det var inte henne jag var ute efter, utan pengarna". Men rånoffren bär med sig den otäcka upplevelsen resten av livet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om