Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så kan Hagaborna påverka sin park

Parken vid Smedstuguplan i Haga ska få ett lyft. Vad som ska hända där får de som bor i området vara med och påverka.

Smedstuguplan. Kan bara bli bättre.

Smedstuguplan. Kan bara bli bättre.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2015-04-25 06:30

I dag, lördag, och på söndag bjuder landskapsarkitektstudenten Stina Gustafsson, 27, och Norrköpings kommun in till en workshop, den första av fyra, där Norrköpingsborna i allmänhet och Hagaborna i synnerhet kan vara med och skapa en vision för parkens framtid.

Stina Gustafsson driver projektet som en del av sitt examensarbete.

– Ni kommer inte ens att tro att det här är en park. Den är väldigt liten, säger hon när hon visar vägen till Smedstuguplan.

Här, nära Riks-City, var det en gång i tiden en vändslinga för spårvagnar. På gräsrundeln i mitten finns i dag bara några rosenbuskar, en elcentral, några träd och bänkar. När Systembolaget låg här uppe var parken ett tillhåll för alkoholister.

När Folkbladet besöker platsen pågår arbete med att sätta upp ljusslingor i träden, partybelysning, för att under de månader som projektet pågår visa att det händer något i parken.

Vid en informationsskylt sitter det lådor med enkäter som man kan fylla i. Vad vill du kunna göra på Smedstuguplan? är frågan. Bland alternativen man kan kryssa i finns odla, spela sällskapsspel, laga mat, träna, leka, vila, sitta i solen, sitta i skuggan och lukta på blommor.

Enkäten finns också på internet. Därutöver har 400 hushåll i angränsande hus fått ett utskick med information.

Det har redan kommit in en hel del svar.

– Det är väldigt många som vill ha utegym, säger Stina Gustafsson.

– Vi läser alla svar och diskuterar vad man kan göra och vad som är lämpligt att göra just här.

I höstas undersökte kommunen vad Norrköpingsborna tyckte om stadens parker och hur de används. Målet är att alla ska ha högst 300 meter från sin bostad till en park. Haga är ett område som har få och små parker. Smedstuguplan pekas ut som en park med utvecklingspotential.

Stina Gustafsson valde själv att ta sig an just den här platsen, ett lagom stort projekt.

– Det är ett rätt schysst läge i stan. Det är väldigt många som rör sig runtikring. Man ser folk med hundar, folk som cyklar förbi och det går folk från bussen på väg till skolan.

– Målet är att vi ska utveckla parken tillsammans, alla som bor här, och jag.

I helgen kan man till exempel flytta runt knippen med gröna ballonger, som portabla buskar, för att utforska rumsbildning.

Vid de tre följande träffarna kan man vara med och själv bygga och plantera, ett handfast sätt att vara på med och påverka sin närmiljö. Tanken är att det ska vara klart före midsommar.

På gång

Hur ska Smedstuguplan utvecklas? Hur ser din drömpark ut?

Lördagen den 25 april och söndagen den 26 april klockan 10-13 bjuds alla intresserade in till en workshop.

Initiativtagare är landskapsarkitektstudenten Stina Gustafsson i samarbete med tekniska kontoret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om