Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så går man vidare ett år efter varslen

Ett år efter den svarta veckan med tre tunga varsel presenterar kommunen och arbetsförmedlingen hur man går vidare.

Lägesrapport. Matilda Johansson (S),ordförande i arbetsmarknads-och vuxenutbildningsnämnden, kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) och Inger Schroeder, chef för arbetsförmedlingen.

Lägesrapport. Matilda Johansson (S),ordförande i arbetsmarknads-och vuxenutbildningsnämnden, kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) och Inger Schroeder, chef för arbetsförmedlingen.

Foto: Olof Ohlsson

NORRKÖPING2015-01-26 14:30

För ett år sedan hade drygt 1 000 personer på kort tid varslats om uppsägning i Norrköping. Varslen berörde Holmen och Transcom på hösten, och Whirlpool, Seko Tools och Vitamex i januari 2014.

– Det skedde i ett läge när vi redan hade en hög arbetslöshet, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Kommunen och arbetsförmedlingen gick in med tidiga insatser, i samarbete med företagen.

Inger Schroeder, chef för arbetsförmedlingen i Norrköping, menar att det bidrog till att det inte blev så illa som befarat.

Läget ett år senare är att nyanmälda platser ökar mer än tidigare år, att arbetslösheten minskar i samma takt som i riket och att antalet platser i kommunal vuxenutbildning har ökat.

– Behoven är så stora att vi ändå måste göra mer för att få ner arbetslösheten i Norrköping, säger Lars Stjernkvist.

– En av våra utmaningar är att se till att Norrköpingsbor har den utbildning och kompetens som krävs för de jobb som skapas.

Kommunen satsar tre miljoner kronor på en ettårig tolkutbildning med 40 platser, i egen regi. Utbildningen startar i höst.

Det är stor brist på tolkar, något som alla myndigheter, inte minst arbetsförmedlingen själv, dit det kommer många nyanlända, kan skriva under på.

– De som går den här utbildningen kommer att få jobb, säger Lars Stjernkvist.

Det finns flera företag i Norrköping som erbjuder tolkhjälp.

Kommunen lägger också tre miljoner kronor på att fler ska få anställning med lönebidrag i kommunen.

I dagarna fick regionen avslag på flera Yrkeshögskoleutbildningar och hoppas nu på mer pengar i regeringens vårbudget.

Ett behov man ser i Norrköping är administrativa jobb. Det statliga servicecenter som ska etableras här behöver löneadministratörer. På sikt handlar det om hundratals nya jobb.

Ett försök under hösten, ett samarbete mellan kommunen och arbetsförmedlingen, där man gjort 100 besök på företag, har lett till 37 jobb och elva praktikplatser för ungdomar.

Inger Schroeder vill också slå ett slag för den sommarjobbsapp som arbetsförmedlingen lanserat i år. Det finns runt 500-600 sommarjobb i Norrköping.

För fler jobb

Kommunen och arbetsförmedlingen samarbetar med företagen för att lösa situationen för de varslade.

Av 219 berörda kollektivanställda på Whirlpool jobbar eller studerar cirka 90 personer. 114 söker jobb aktivt, men är fortfarande anställda eller går på avgångsvederlag.

Arbetsförmedlingen lanserar en sommarjobbsapp för ungdomar.

Det anordnas flera rekryteringsmässor under 2015, bland annat en industridag.

Ett företagsvänligt Norrköping ska få hit fler jobb och serva befintliga företag.

"I Norrköping finns det 9000 företag. Om de kunde anställa en var så skulle vi inte ha någon arbetslöshet i Norrköping", säger kommunalrådet Reidar Svedahl (FP).

En tolkutbildning startar i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om