Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så förändras systemet för avgifter i vård och omsorg

Norrköpings kommun inför från den 1 januari ett nytt enklare och tydligare taxesystem för avgifter för vård- och omsorgsinsatser, exempelvis inom hemtjänst, hemsjukvård och på särskilda boenden.

Magnus Johansson är vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun.

Magnus Johansson är vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-11-25 06:45

– Det vi har gjort är att vi har försökt strukturera det här i ett helhetsperspektiv. Den nuvarande modellen har en grund som är väldigt gammal och sedan är den lappad och lagad under väldigt många år, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör.

– En del kommuner som gör stora förändringar av sina taxesystem, där är det mer kopplat till att man ska öka intäkterna och det är tydligt i uppdraget att göra det – men så har det inte varit i Norrköpings kommun. Det nuvarande systemet är från 2003, så det är nästan tjugo år. Nu har man tagit ett samlat grepp och sett över regler och riktlinjer, så att det hänger ihop, säger Helena Axestam, verksamhetschef.

Kommunens intäkter kommer att ligga på ungefär samma nivå som med det nuvarande taxesystemet.

I december ska vård- och omsorgsnämnden besluta om avgifterna för nästa år. Det är individuellt hur det slår:

– För en del blir det oförändrat, för en del blir det lägre och för en del kan det bli högre, säger Magnus Johansson.

Hur stor avgiften blir bestäms av personens inkomster och boendekostnad samt hur omfattande vård- och omsorgsinsatserna är. 

– Avgift tas ut på till exempel hjälp med städning och inköp i hemmet eller omfattande vård och omsorg i ett särskilt boende för äldre. Några insatser är avgiftsfria, till exempel boendestöd och avlösning upp till 15 timmar per månad. Hur den enskilde påverkas har inte bara med de olika avgifterna att göra utan också av vilket minimibelopp man har rätt till.

Minimibeloppet är en summa som ska räcka till utgifter för mat, kläder och mediciner, efter att man betalat sina räkningar till kommunen. Ett enigt kommunfullmäktige har ställt sig bakom att man ska fortsätta ha ett betydligt högre minimibelopp än det som anges i socialtjänstlagen.

– Kommunfullmäktige har beslutat att de minimibelopp som kommer tillämpas i Norrköpings kommun är 30 procent högre jämfört med socialtjänstlagens minimibelopp för de som är 65 år eller äldre, och 40 procent högre för de som är 64 år eller yngre, säger Andreas Bohlin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Information om vad som gäller från 2022 går ut genom utskick i december. I februari får man veta vilken avgift man får. Till våren ska man på kommunens hemsida enkelt kunna beräkna vad man får betala för insatser man vill söka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!