Det visar en ny studie från tankesmedjan Tryggare Sverige och föreningen Tillsammans som har undersökt uppklaringsprocent i snitt mellan 2010 och 2014.
Studien visar dock på stora regionala skillnader. I Västernorrland är till exempel uppklaringen hela 41 procent i snitt, medan den i Västerbotten bara ligger på nio procent.
Östergötland tillhör de bästa i landet, här klarades 30 procent av våldtäkterna upp mellan 2010 och 2014 eller totalt 450 våldtäkter. Det är bara i Sörmland och Västernorrland som fler våldtäkter klaras upp än i Östergötland.
Förra året var ett riktigt bra år för östgötapolisens våldtäktsarbete, enligt statistiken. Då klarades hela 43 procent av våldtäkterna upp i Östergötland medan det året innan 2013 bara var 13 procent.
Vad beror det på? Vad har ni gjort?
– Vi har inte gjort någon speciell satsning men vi sätter alltid våra duktiga utredningsledare på brott som, enligt straffskalan kan ge fängelse i minst två år, säger Jan Staaf vid polisen i Östergötland.
Även om han gärna, som han säger, gottar sig i den för Östergötland positiva statistiken så nämner han att den kan vara missvisande.
– Det kan ju vara så att en person fälls för flera våldtäkter på någon och vissa fall kan det leda till at det blir lite tokigt i statistiken, säger Jan Staaf.
Så här beskrivs ett case i rapporten: "I juni 2013 träffade 23-åriga Emma en kille på krogen i centrala Stockholm. Han var snygg, rolig och smart. Emma anade därför inte oråd när han frågade om de skulle gå ut och röka. Det hela slutade med att mannen våldtog Emma i ett buskage i närheten av krogen. Emma anmälde händelsen till polisen redan samma kväll, men trots att hon kunde peka ut gärningsmannen och trots teknisk bevisning lades utredningen ned med motiveringen att ”brott kan ej styrkas”".
Fallet är, enligt författarna bakom studien, inte unikt. Varje år anmäls cirka 20 000 sexualbrott i Sverige, varav drygt 6 300 rubriceras som våldtäkt.
– Av de sammanlagt 31 619 våldtäkter som anmäldes under perioden 2010-2014 klarades endast 6 235 upp i den meningen att en gärningsperson kunde knytas till brottet. Det motsvarar en personuppklaring på 20 procent under den gångna femårsperioden, säger personsäkerhetsexperten Peter Strandell på Tryggare Sverige.
Med tanke på de geografiska skillnaderna så anser företrädare för Tryggare Sverige att det föranleder frågan om polis och åklagare har den förmåga i form av resurser, utbildning, kompetens, organisation, chefskap etc., som krävs för att kunna utreda denna typ av brott.