För 1, 5 år sedan startade Norrköpings kommun en satsning som gick ut på att utbilda medarbetare som arbetar i de kommunala köken. Nu har 120 personer genomfört var sin kurs om sex veckor medan vikarier har tagit över ute på deras arbetsplatser. I tisdags kväll var det dags för "skolavslutning på" Rosen i Norrköping. I samband med mingel, middag och föreläsningar släpptes också den nya kokboken "Lets eat Norrköping". I boken har medarbetare ute i de många kommunala köken samlat sina bästa recept för storkök.
Ana Dijak arbetar som husmor på Rambodalsköket. I kokboken har hon bidragit med ett vegetariskt recept för svampfyllda kåldolmar. Ana Dijak har arbetat på Rambodalskök sedan 2002. Hon är mycket nöjd med utbildningen hon fått gå.
– Det är inspirerande att träffa så många människor med samma intressen som en själv. Jag har utvecklats i mitt arbete; har lärt mig nya saker. Vi har också haft mycket bra vikarier i köket så att vi har kunnat ägna oss åt kursen utan oro för verksamheten, sa Ana Dijak.
Anna Aldén är utbildad hälsopedagog. På Kostenheten i Norrköping kommun arbetar hon som projektledare och måltidsinspiratör. Hon har bland annat haft ansvaret för kokboken.
– Det ges ju ut kokböcker nästan varje dag. Men den här är annorlunda. Dels därför att den är avsedd för storkök. Dels och framförallt därför att den helt och hållet har skapats av medarbetare i Norrköpings kommunala kök, sa Anna Aldén till Folkbladet.
Ingrid Kalm är kostchef i kommunen. Hon berättar att hon just fått besked om att jobbsatsningen ska fortsätta. Ett stort antal ytterligare medarbetare som få vidareutbildning och många arbetslösa får chansen att vikariera under tiden som kurserna pågår.
– Det är mycket glädjande att vi får fortsätta med detta. Med bättre utbildade medarbetare kan vi erbjuda mat som är bättre för kroppen och miljön till unga och gamla Norrköpingsbor. Vi skapar också jobbmöjligheter för många personer, sa Ingrid Kalm.
Kommunalrådet Karin Jonsson medverkade vid evenemanget på Rosen i tisdags kväll. I ett kort tal till den stora publiken sa Karin Jonsson att hon var ansvarigt kommunalråd för allt från "spårvagnsspår och till mat". Ett brett ansvarsområde som Jonsson ändå tyckte hölls ihop av den gemensamma nämnaren miljö.
– Hur maten produceras och transporteras och i vilka miljöer den äts har stor betydelse för hela samhället, sa Karin Jonsson.