Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så blev det tystare på danskrogarna

Höga ljudnivåer uppmättes på flertalet nattklubbar när Miljö- och hälsoskyddsinspektörer med dolda mätare gjorde stickprov på Norrköpings diskotek förra året.
Vid tre av fyra liveframträdanden överskreds Socialstyrelsens rekommendationer.
Men nu är volymen lägre och krogarna samarbetar med myndigheten.

NORRKÖPING2004-03-05 06:00
Stickprov med dolda bullermätare gjordes förra året på femton dansgolv på tio olika restauranger. Ljudet mättes på lördagskvällarna efter midnatt, när det var som mest tryck på dansgolvet.
Ett så kallat ekvivalentvärde togs fram, ett medelvärde under 15 minuters tid, och ett maximalvärde, ett kort medelvärde på endast 125 millisekunder.
Ljudnivåerna var höga på Palace, Otten, Stopet och Tegelvalvet. Och på tre av fyra livekonserter överskreds Socialstyrelsens riktvärden för vad som anses utgöra en hälsorisk. Som mest uppmättes ett genomsnitt på 105 decibel A, och riktvärdet är 100 dBA.
Efter mätningarna tog man kontakt med krogarna för att få ned ljudnivåerna.
- Vi träffade dem som hade höga värden, för att informera om de riktvärden för ljudnivåer som finns och risken för bullerskador. Alla var villiga att komma till rätta med problemet, säger Fredrik Lönneborg, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Jörgen Lindström, delägare på Otten, uppskattade arbetsmetoden:
- Vi ser jättepositivt på det. Det är skönt att få en chans att rätta till saker och att man inte bara går ut med ett fel som skapar rubriker i tidningarna, säger han.
- Syftet var inte att sätta dit någon, utan att diskoteken ska fixa sin anläggning så att de inte överskrider riktvärdena, och helst komma ned till 97-98 decibel. Om de stora diskoteken börjar sänka volymen tror vi att de små följer efter, säger Göran Eriksson på Miljö- och hälsoskyddskontoret.
I uppföljningsmätningarna låg samtliga diskotek lägre än riktvärdena. Palace har installerat en ljuddämpande kompressor på stora dansgolvet och plockat bort högtalare på vissa platser.
Källaren Bacchus lånade Miljö- och hälsoskyddskontorets "tinnitusöra" i väntan på att ett eget ska levereras. Det är en ljusslinga som lyser grönt, gult eller rött beroende på ljudvolym, där rött är en varningssignal.
På Otten har man sedan länge en bullermätare ansluten till det stora dansgolvet och till det lilla dansgolvet har ett nytt mixerbord införskaffats, vilket varnar för starkt ljud.
- Enstaka klagar och vill att i ska höja volymen, men inte särskilt många, säger Jörgen Lindström.
Kontoret har även undersökt ljudnivåerna på biografer och dagis. Flera olika filmer och salonger på Filmstaden mättes, men ljudnivårena var långt under Socialstyrelsens riktvärden. Samma sak gällde dagisen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om