Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så beräknas dygnsmedeltemperaturen

NORRKÖPING2012-05-23 10:18

Sommaren sprider sig nu till allt större delar av landet. Sommar är det enligt definition när dygnsmedeltemperaturen 5 dygn i rad legat över 10 grader. Liknande definitioner finns ju också för det tre övriga årstiderna. Men hur beräknar man egentligen dygnsmedeltemperaturen? Det sätt som kanske känns mest naturligt, och även skulle ge det allra bästa resultatet, är att ta medelvärdet av 24 temperaturobservationer jämt fördelade över dygnet. Här stöter vi dock på ett problem, nämligen att många av våra meteorologiska mätstationer inte har eller har haft så täta observationer. För att ändå kunna jämföra olika stationer har det därför tagits fram formler som bara innehåller ett fåtal observationstillfällen per dygn. På SMHI används en formel som heter Ekholm-Modéns formel för beräkning av dygnsmedeltemperaturen. I denna formel används endast temperaturobservationerna från kl. 07, 13 och 19 (svensk normaltid) samt dygnets max- och minimitemperatur. Vid beräkning med denna formel viktas också varje temperatur med en koefficient (a-e) som är en funktion av månad och longitud. Formeln lyder: Tm=(aT07+bT13+cT19+dTmax+eTmin)/100 Trots att formeln bara innehåller ett fåtal temperaturobservationer ger den ändå en god uppskattning av det sanna dygnsmedelvärdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om