Risk för vådlig vårflod
Inte flera decennier har vi haft en så lång och snörik vinter. Men snön kommer att smälta, och kan då skapa en vårflod som kan ställa till det för såväl kommun som privatpersoner.
– Vi har fått in en del ärenden som handlar om att snön på taken har börjat smälta och rinna ner i stuprören. Men där har det frusit på igen och orsakat stopp och vattnen har då ingenstans att ta vägen utan kan börja rinna in under taket och ner i ytterväggen.
Det man kan göra för att förhindra att detta sker är att se till att hängrännor och stuprör är isfria. Men att använda hårtork eller värmepistol är inget Magnus Olsson rekommenderar.
– Jag hörde om någon som försökte spola varmvatten på taket för att få bort snön. Det är inte heller någon bra idé.
Om och när
När det gäller de enorma snömängder som i smält form ska försvinna från gator och torg så är det kommunens sak att se till att dagvattenbrunnar är is- och snöfria så att vattnet har någonstans att ta vägen. Väl nere i rören är det Norrköpings vatten som har ansvaret och de gör just nu inget för att förebygga tjälskador.
– Vi kan ju inget göra eftersom vi inte vet om och var skadorna eventuellt kan uppkomma, säger Åsa Ornefalk informatör på Norrköping Vatten.
Mest oroliga för vad de stora vattenmängderna kan ställa till med är Räddningstjänsten.
– Det som i alla fall är bra är att tjälen inte är så djup som jag först trodde, nu är den som en tunn skorpa och marken på gräsytor är genomtränglig tidigare än vad jag trodde, säger Jan Tengeborg insatsledare på Räddningstjänsten.
Han tycker dock att det är bra om man som privatperson redan nu börjar underlätta för vattnet att ta sig fram utan att orsaka översvämning.
”Snögator”
– Man kan se till att inte ha stora snöhögar vid källarnedgångar eller garageinfarter och hålla dagbrunnar is- och snöfria.
Att bygga ”snögator” kan också fungera för att leda vattnet från huset.
– Det gjorde man ju när man var barn så det fungerar säkert nu också, tror Jan Tengeborg.
Magnus Olsson på Länsförsäkringar vill inte underskatta snömassorna, men tror inte att snösmältningen måste orsaka en så stor skada.
– Fast jag har i och för sig aldrig upplevt så här mycket snö. I Norrland har de ju alltid stora snömängder och där klarar man av att hantera smältningen. Det beror nog mycket på i vilken takt den smälter om vi får översvämningar eller inte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!