Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Riktigt uselt

Skolverkets på tisdagen publicerade statistik visar på riktigt usla resultat i Norrköpings nior.  Men frågan är, hurpass långt som dessa siffror kan förklaras med nyanlända elever från andra länder.

NORRKÖPING2009-11-25 03:00
I juni redovisade kommunen sin egen statistik för andelen elever i nian, som i avgångsbetygen var behöriga till gymnasiet. Det vill säga, att de inte hade underkänt i något av de tre kärnämnena svenska, matematik och engelska. Detta var då 87,5 av eleverna, en klar försämring jämfört med året före.Men enligt Skolverkets sammanställning över samtliga svenska skolor var det bara 83,4 procent av Norrköpingseleverna, som hade gymnasiebehörighet. En markant skillnad, alltså.Siffrorna orsakade igår huvudbry på utbildningskontoret. Från programsekreteraren John Bouvin fick vi förklaringen, att det finns en grupp elever som Skolverket tar med - men inte kommunen.Från andra länder
Det är då elever från andra länder, som varit i Sverige bara något år och i flera fall mindre än så. De placeras i särskilda 7-9-grupper, som är koncentrerade till Djäkneparksskolan.Året då dessa elever fyller 16 år förs de, från vårtermin till hösttermin, automatiskt över från grundskolan till gymnasiet. Rektor Ylva Svensson omtalar, att det i år handlade om 25 elever. Av förklarliga skäl hade ingen av dessa gymnasiebehörighet. Skolverket, som räknar in de här eleverna, redovisar då bara 74,5 procent gymnasiebehöriga nior på Djäknepark, mot kommunens 90,8 procent.Den skillnaden tynger också Skolverkets siffror till den grad, att slutliga andelen för Norrköping som helhet blir markant lägre än kommunens.En mindre skillnad, som vi inte fått någon förklaring till, finns för Ektorpsskolan. För övriga skolor är dock Skolverkets och kommunens siffror identiska.Varför i år?
Varför har det då just i år blivit så stor skillnad mellan Skolverkets och Norrköpings kommuns siffror? Skälet är, enligt Bouvin, att Skolverket förr om åren heller inte räknat med den här kategorin elever, med deras minimala svenska skolgång. Men det har man nu gjort. Skolverket har således ändrat sitt sätt att registrera.Andra kommuner
Hur gör då andra kommuner med den här statistiken? Den frågan är ju viktig, om man alls ska kunna jämföra de olika kommunerna. Räknar de de andra si - eller möjligen så? Den frågan får dock förbli obesvarad tills vidare. Bouvin har inte kännedom om, hur det ligger till på andra håll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om