RF-basen på "Eriksgata"
NORRKÖPINGI tisdags var han i Närke och Örebro.I går i Östergötland.Rikidrottsförbundets nye ordförande Gunnar Larsson är på något som kan kallas "Eriksgata" den här veckan.- Svensk idrott mår. Riktigt bra. Men vi får absolut inte slå oss till ro, säger Gunnar till Folkbladet.
RF-basen Gunnar Larsson gästade Norrköping och Östergötlands Idrottsförbunds årsmöte i går. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Han inledde onsdagen med et besök hos Svemo. Som gammal IFK Göteborg-ordförande kände naturligtvis Gunnar atmosfären av Idrottsparken.
- Ja, därifrån har man många trevliga minnen. Vi hade ju Norrköping som reservarena när vi inte fick spela våra cupmatcher på Nya Ullevi, berättar Gunnar.
Han passade i går på att äta lunch med representanter från Vargarna, Norrköpings Dolphins och IFK Norrköping samt kommunen och reste sedan till Linköping och Idrottens hus ute i Vidingsjö.
- Det var en trevlig pratstund och lunch vi fick med Gunnar, säger IFK Norrköpings marknadschef, Thomas Walden.
Därefter blev det ett möte med kommunfullmäktiges ordförande Ulla Petterson Carvalho och så avslutades dagen på Rosen, där Gunnar fick leda ÖIF årsstämma.
<b>Framgångsrika golfare</b>
-Efter Salt Lake City kändes det som om svensk idrott har på väg ner i en vågdal. Men jag tycker vi redan rest oss, framgångarna i friidrott, bordtennis och simning visar att vi fortfarande är en av världens ledande idrottsnationer sett till folkmängden.
Ja, hur pass starka är vi egentligen med internationella mått mätt?
- Svårt att säga men tittar man på en sport som bordtennis, där Kina har nästan lika många utövare som bor i Sverige, så hävdar vi oss ju riktigt bra.
-En annan sport där jag tycker vi är oerhört framgångsrika är ju inom golfen. Framförallt är det ju våra tjejer som dominerar stort där, menar Gunnar.
Ett alltid återkommande ämne inom idrotten är pengarna. Hur starka är svensk idrott här?
-Tycker det verkar som om vi har bra koll på idrottsfinanserna. Vi för har kunnat förstärka det s k LOK-stödet och har fått extrapengar från Svenska Spel.
- Samtidigt finns det ju alltid en osäkerhet hur länge exempelvis Bingolotto kan fortsätta att generera så pass stora pengar till idrotten. Det har pratats om en nedgång där, men senast jag talade med de ansvariga i Göteborg så berättade man att det skett en återhämtning efter OS, då folk valde att spela lite mindre, svarar Gunnar.
- Jag tycker vi hela tiden också för en positiv dialog med statsmakterna, men vi är hela tiden många som vill ha mer, fortsätter Gunnar.,
Ni lär också föra en dialog med regeringen angående nedragningen av skolgymnastiken?
- Ja, det stämmer. Det handlar det om att samtala med skolministern och vårt krav är att vi i första hand ska återställa nivån på gymnastiken. Skolgymnastiken är ju oerhört viktig för alla och kanske då allra mest för de som inte är med i idrottslivet, menar Gunnar.
- Jag vet att Östergötland är ett av de distrikt där man dagligen jobbar för att skolgymnastiken ska få så samma antal timmar som tidigare.
- I slutändan är det ju tyvärr samhället i stort som drabbas om de här neddragningarna fortsätter, menar Gunnar.
För Gunnar Larssons del blev det ett lugnt årsmöte i går kväll. Han klubbade snabbt igenom besluten och valen enligt följande (idel omval): Gillis Persson (ordförande), Lena Burlin, Sven Hagman, Marianne Andersson Sager, Eva-Lena Frick, Conny Öhman, Lars Samuelsson.