Revansch - vägen till ett bättre liv
Ju snabbare en insats för unga lagöverträdare sätts in desto större chans att de kommer ur den kriminella banan. Revansch är ett av socialtjänstens åtgärdsprogram för att så snabbt som möjligt ingripa och få ungdomar som dömts för ett brott att hamna på rätt väg.
- Det startade på grund av att vi såg att det blev ett bättre resultat om vi handlade snabbt, så fort som möjligt efter det att brottet begåtts. Redan vid förhöret kan man idag föreslå förändringar, berättar Anneli Englund, fältsekreterare Öster-Lindö.
Andra större städer som till exempel Västerås har använt sig av arbetsmodellen tidigare och uppvisat goda resultat. Fördelen är bland annat att lagen om särskilda bestämmelser av unga lagöverträdare, LUL, kan träda i kraft redan vid förhören. Det innebär att åklagaren skall få förslag på åtgärder från socialtjänsten. Om den unga personen och dess vårdnadshavare samtycker och skriver under socialtjänstens förslag på vård genom Revanschprogrammet så kan domen bli vård inom socialtjänsten.
Riskzonen
Åtgärdsprogrammet berör de som är under 21 år, också de ungdomar som inte är straffmyndiga. Mest riktar sig Revanschprogrammet till killar som rör sig i den lite tyngre kriminaliteten. Ungdomar som har utfört till exempel biltillgrepp, misshandel eller andra skador.
- Vi ska jobba med de som är i riskzonen att hamna mer illa. De som inte har så många vuxna i sin omgivning och som har det lite rörigare med ett kriminellt tänkande, fortsätter Anneli Englund.
Men de flesta som kommer till socialen för ett brott återser hon aldrig mer.
- Bara själva upptäckten är för de flesta tillräckligt, sedan finns det de som redan har kommit för långt. Flera brott tyder på att man sitter mer fast i det kriminella.
De som begått bilinbrott anser Anneli Englund har gått över gränsen och har dåliga chanser att hamna rätt utan hjälp. Men utan ungdomens eget samtycke kan det inte bli något program.
Rätt inställning
- De måste vara positivt inställda till åtgärdsprogramet för att det ska fungera. De måste vilja förändra sin situation, vara motagliga för den information som kommer med åtgärdsprogrammets olika delar, avslutar Anneli Englund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!