Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Resultaten måste bli bättre"

Tre av tio elever i årskurs 9 lämnar grundskolan utan att nå kunskapskraven i alla ämnen och var femte elev är inte behörig att söka olika program i gymnasieskolan.– Alldeles för dåligt, enligt Skolinspektionen som menar att kunskapsresultaten måste förbättras i Norrköping. Det riktas också hård kritik när det gäller kvalitetsarbete och arbetet med kränkningar.

Utbildningsdirektör Tommy Fabricius noterar, att Norrköping har låga gymnasiekostnader.

Foto: Robert Svensson

Utbildningsdirektör Tommy Fabricius noterar, att Norrköping har låga gymnasiekostnader. Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2014-01-29 08:40

Resultaten i grundskolan är, enligt Skolinspektionen, de lägsta på fem år.

– Cirka 30 procent av eleverna nådde inte kunskapskraven i alla ämnen, skriver inspektionen i ett beslut som kom på tisdagen.

Pojkar som grupp når sämre resultat än flickor. Det finns också stora skillnader i resultat mellan olika skolor.

Kvalitetsbrister

Tillsynen visar också att det finns brister i kommunens systematiska kvalitetsarbete på central nivå, men även på skol- och verksamhetsnivå. Ansvariga för skolan saknar därför tillräckligt underlag för att se om de insatser som görs leder till avsedda förbättringar och ökad måluppfyllelse.

– Ansvariga för skolan i Norrköpings kommun måste nu öka sin kunskap om resultaten och kvaliteten i sitt skolväsende. Detta är viktigt för att kunna fatta välgrundade beslut om förbättringar och rikta insatser där de behövs, säger Rut Hård af Segerstad, Skolinspektionen, som ansvarat för tillsynen.

"Anmärkningsvärt"

Redan "2008 konstaterades att ett stort antal grundskolor inte genomförde en systematisk uppföljning och utvärdering av elevernas kunskaper i förhållande till målen i samtliga ämnen".

– Anmärkningsvärt att denna brist fortfarande återkommer, anser Skolinspektionen.

Kränkningar

– Uppbyggnaden av ett kvalitetsarbete som genomsyrar hela systemet i en så här stor organisation är en mycket långsiktig process, konstaterar utbildningsdirektör Tommy Fabricius.

– Och där är vi i varje fall betydligt längre fram idag än 2008, men det finns förstås en hel del kvar att göra.

Utbildningsdirektören anser dock att Skolinspektionens kritik mot bristande rutiner rörande anmälning och utredning av enskilda kränkningar kräver ett mer akut agerande. Hur dessa brister ska åtgärdas ska redovisas, senast 28 april.

De dåliga betygen eller studieresultaten är, enligt utbildningsdirektören, ett kapitel för sig.

– Det finns mycket att säga om hur vi arbetar för att förbättra kunskapsresultaten, säger Tommy Fabricius som tar Skolinspektionens kritik på största allvar.

– Vi tar till oss det här och ser nu i vilken ordning vi ska ta tag i det, säger Fabricius.

Fakta: Skolinspektionens rapport

Några övriga iakttagelser:

•Ansvariga har inte säkrat att förskolornas barngrupper har lämplig storlek och sammansättning utifrån förskolans uppdrag och förutsättningarna på varje förskola.

•Utbildningen i grundsärskolan, gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna fungerar på många sätt väl och är tydligt inriktad på målen i läroplanerna. Men kommunens kvalitetsarbete måste omfatta även dessa skolformer.

•Gymnasieskolans introduktionsprogram, IV-programmet, erbjuder endast studier på deltid till en del elever, trots att alla elever har rätt till heltidsstudier. Ansvariga har heller ingen fastlagd plan för utbildningen.

•Ansvariga måste se till att vuxenutbildningens resultat följs upp och att kommunens kvalitetsarbete även omfattar vuxenutbildning på entreprenad.

Källa: Skolinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om