Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Resa som öppnar för ny marknad

Norrköping knyter tätare band med Kenya, en växande ekonomi i Afrika. En intressant marknad för miljöteknikföretag.

Till Kenya. Linda Ström, Sara Meyer, Göran Färm (S), Pontus Lindblom, Fatima Mohamud Higander, Anne Revland, Lars Svensson och Jirina Klevstigh (M).

Till Kenya. Linda Ström, Sara Meyer, Göran Färm (S), Pontus Lindblom, Fatima Mohamud Higander, Anne Revland, Lars Svensson och Jirina Klevstigh (M).

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2015-11-04 14:00

En delegation från Norrköpings kommun åker den 15 november på en veckas resa till Kenya.

Närmare bestämt till Uasin Gishu-provinsen, med residensstaden Eldoret.

Med på resan följer kommunpolitiker, tjänstemän från kommunen och länsstyrelsen och företrädare för företag i Norrköping och Linköping.

Besöket är en fortsättning på ett demokratiprojekt där tanken är att lära känna varandra, för att sedan gå över till att jobba i olika projekt.

– Det handlar om samarbete. De vill utveckla kontakter med Europa, med oss, för att få fart på investeringar, ekonomi och handel, och det är sådant som vi bedömer också kommer att kunna vara gynnsamt för oss och för företag i vår region, säger Göran Färm (S), förste vice ordförande i kommunfullmäktige.

Färm talar om en snabb ekonomisk tillväxt i demokratiska länder i Afrika, som Kenya, och en potential för europeiskt näringsliv.

Ett intressant område är hållbarhetsfrågor: energiförsörjning, vatten och avfall och miljöfrågor. Oerhört viktigt för Kenya, enligt Färm.

– På det området har de stor potential, men fortfarande en ganska outvecklad infrastruktur. Där finns det väldigt mycket att göra.

– Under vår besöksresa deltar personer från företag i Norrköping som är specialiserade inom solenergi, biodiesel och avfall. Tanken är att de ska kunna knyta kontakter med liknande verksamheter i Kenya. Vi kommer också att besöka träningsanläggningen Iten där världseliten tränar löpning, så kanske kommer Norrköping även att påbörja samarbeten på fritidsområdet, säger Göran Färm.

Ett av företagen är Againity, som genom små kraftverk omvandlar spillvärme till elektricitet. Ett annat är Modio AB som redan i dag producerar varmvatten med hjälp av solenergi på sjukhuset i Eldoret.

Delegationens resa har tajmats med en stor internationell investeringskonferens, där även andra länder från Europa, och USA, deltar.

Projektledare är Sara Meyer, internationell samordnare vid kommunen. Vid sin sida har hon Fatima Mohamud Higander, egenföretagare i Norrköping, som hjälper företag i Sverige att upptäcka marknaden i Afrika.

Sverige har varit bra på att ge bistånd, men inte lika bra på att ta tillvara affärsmöjligheter i Afrika, menar hon. Sverige har backat och lämnat spelrum för länder som Kina, kanske av försiktighet och rädsla för korruption.

Fatima Mohamud Higander vill visa på en annan bild av Kenya, där korruptionen minskat och medelklassen växer.

Fakta

En delegation från Norrköpings kommun åker den 15-23 november till Kenya.

Det är en fortsättning på det förstudieprojekt som Norrköping fått projektmedel till via International Center for Lokal Democracy, ICLD.

I april 2015 var politiker och tjänstemän från Kenya i Norrköping. Temat för besöket var demokrati, vatten, avfall, stadsplanering och utbildning.

De Geer-gymnasiet, det estetiska programmet, musik och dans, har sedan tidigare ett samarbete med Kenya, med studentutbyte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om