Renare luft en global angelägenhet
Från tre världsdelar och tjugo länder kommer deltagare för att gå en kurs om luftföroreningar på SMHI. Målet är att sprida kunskap om luftföroreningar och lära ut metoder för att kartlägga dem.
På SMHI pågår en internationell kurs om hur luftföroreningar, som är ett hot mot människors hälsa. På bilden: Vanisa Surapipith, Thailand, Jens Johanson, kursansvarig på SMHI, Vladimir González-Andrade, Ecuador, Ali Tellioglu, Turkiet och Genito Amás Maúre, Moçambique. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Väljer det billigaste
? Problemet i ett fattigt land är att vi ofta väljer det billigaste alternativet, det är inte säkert att det är bäst för miljön, säger Vladimir González-Andrade.
Han är en av 25 deltagare på SMHI:s fem veckor långa kurs om luftföroreningar, som håller på till mitten av november. I många u-länder är luftföroreningar ett växande problem. När de industrialiseras, nya fabriker anläggs och trafiken ökar, leder det till sämre luft.
Genito Amás Maúre, från Moçambique, berättar att hans land brottas med problem som exempelvis inomhuseldning med ved och kol, som ger höga koncentrationer av farliga ämnen i hemmen, och soptippar mitt bostadsområden.
? Där bränns allt: plast, papper och elektriska prylar. En stor del av befolkningen är analfabeter och många har inställningen att det som inte syns inte finns, och luftföroreningarna syns inte.
? Vi kommer från olika länder, men delar många erfarenheter och problem. Det vi måste arbeta för är att öka kunskap om miljöproblem. Hur viktigt det är att exempelvis komma till rätta med växthusgaserna, säger Vanisa Surapipith, från Thailand,
I många av länderna är ännu inte luftföroreningar kartlagda, men på kursen har deltagarna fått lära sig metoder för att följa dem, bland annat genom metoden passiv provtagning.
? Det är ett billigt system. Vi måste se till ländernas möjligeter och ekonomi, säger Jens Johanson, kursansvarig.
Sprider kunskap
? Vi vill sprida kunskap, men det är viktigt att betona att det inte enbart bygger på att vi lär dem, utan att de också bidrar med fallstudier kring miljöproblem i sitt eget land, säger Jens Johanson.
Syftet med kursen är att sprida kunskap om luftföroreningar till personer och organisationer i utvecklingsländer som har möjlighet att påverka miljön. Utsläpp stannar inte inom ett lands gränser, utan är ett globalt problem, och tanken är att kursen även ska bidra till nätverksbyggen över landsgränser.
Såg möjligheterna
I kursen ingår även studiebesök och Jens Johanson berättar att en kursdeltagare från Sydafrika under ett besök på Preem förra året konstaterade han att det inte luktade flyktiga organiska kolväten, som det gjorde i närheten av raffinaderierna hemma i Sydafrika.
? Han hade fått höra av raffinaderierna att utsläppen inte kunde reduceras ytterligare, men här i Sverige fick han se att det var möjligt och hur tekniken fungerade. Han blev eld och lågor över det.
Startade 1997
Kusen har getts på SMHI sedan 1997 och gästföreläsare flygs in från bland annat York och Milano. I år fick man in 120 ansökningar till kusen som finansieras av Sida. De flesta som söker kursen arbetar inom universitet, privata företag, kommuner och statliga myndigheter.
Nästa år läggs kursen på is, för att man ska ges tid att utvärdera och göra uppföljningar på plats.
? Vi kommer eventuellt ha kurser utomlands, säger Jens Johanson.