– Inte sedan början av 1990-talet, har vi anslutit så mycket fjärrvärme till nya byggnader, som vi gjort under 2014, slår han fast. Här ingår då också nya avtal för hus som är under byggnation, med inflyttning senare.
Vad tror du rekordet beror på?
– Det handlar framförallt om att Norrköping vuxit mycket när det gäller flerfamiljshus, men även andra sorters bostäder. Inte minst via förtätningen av innerstaden, där vi sålt såväl fjärrvärme, som markvärme och fjärrkyla. I alla de här delarna kan vi visa upp fina försäljningssiffror, även om fjärrvärmen förstås är störst.
Hur ser det ut i Söderköping?
– Där har vi vuxit mycket med fjärrvärmeanslutningar till redan befintliga hus. Inte minst för att vi byggt ut fjärrvärmenätet alltmera, inte minst via en förstärkning i centrala delarna. Här kan jag nämna att vi fått tillbaka Söderköpings Brunn, efter att de tidigare hade valt bort fjärrvärmen under några år.
Har ni tillräcklig kapacitet i Händelöverket, för att klara utökningen av kunder?
– Ja, vi har god produktionskapacitet och inget behov av att utöka den till följd av den här stora tillväxten. Sedan är det så att många av våra kunder jobbar med energieffektiviseringar, exempelvis tilläggsisolering, vilket gör att de använder mindre energi.
Behöver ni använda era reservanläggningar i Brånnestad och vid Hamnbron?
– Bara några få timmar den här vintern och vi undviker att köra dem, på grund av oljedriften. Men det är viktigt att ha kvar dem, dels när det blir riktigt kallt under vintern, dels om vi har driftstörningar i Händelöverket ur ett beredskapsperspektiv, så att våra kunder ändå ska ha det varmt och skönt hemma.
Även om Eon kan se tillbaka på ett rekordår för fjärrvärmeutbyggnaden, klarar man inte hem alla nya projekt. Bronsfastigheter AB har valt att satsa på bergvärme, för sitt nya, stora hotellbygge i hörnet Saltängsgatan och Packhusgatan, trots att fjärrvärmeledningarna löper i marken precis bredvid nybygget:
– Framförallt handlade det om att vi ville ha kyla till vår air condition-anläggning på hotellet, säger Peter Bodefalk från Bronsfastigheter. Alla 186 rummen och alla kontorsrum ska ha kyla och det kunde inte Eon leverera just där, som vi bygger hotellet. De har bara ledningar för kyla söder om Hamnbron.
– När man ska ha både värme och kyla, har man en unik kombination att kunna plocka upp båda delarna ur samma borrhål ner i berget. Och när man kan ta kylan ur berget, så finns det både miljömässiga och ekonomiska fördelar att vinna. Dessutom installerar vi solenergi på hotelltaket och den elen vi tillverkar där, driver cirkulationspumparna i hotellet och kontorsrummen.