Det var på fredagen som Östergötlands integrationsråd träffades för att ta fram ett förslag på 2016 års anvisningstal för länets kommuner vad gäller nyanlända som fått uppehållstillstånd och ska bosätta sig. Detta inför den nya anvisningslagen som ska träda ikraft den första mars och är menad att anvisa kvoter av asylsökande till landets kommuner för ett jämnare mottagande.
Förslaget som integrationsrådet tagit fram ska sedan ligga till grund för Regeringens beslut.
– Vi har haft en bra dialog idag och det finns en vilja hos kommunerna i Östergötland att ta ett gemensamt ansvar för mottagandet, säger landshövding Elisabeth Nilsson som är ordförande i rådet.
– En god samverkan i Östergötland är mycket viktig för att vi ska ha en väl fungerande integrationsprocess i vårt län.
Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping deltog i mötet i fredags.
– Jag tycker att integrationsrådet har fungerat. Det här visar att regionalt samarbete behövs även om staten kommer att strama upp lagstiftningen. Det bästa är att vi pratar ihop oss och kan komma överens inom ett samarbete, säger Lars Stjernkvist som tycker att rådets kommuntal känns ”rimliga och rättvisa”.
Folkbladet skrev i höstas om den ojämna fördelning av flyktingar som länge rått mellan olika kommuner. Ett exempel är Valdemarsvik som första halvåret 2015 tenog emot 55 nyanlända. Vid fördelningen som integrationsrådet nu tagit fram för nyanlända med upphållstillstånd tar inte Valdemarsvik emot någon.
I balansen mellan Linköping och Norrköping märks en stor förändring. Linköping ska 2016 enligt förslaget ta emot 392 nyanlända att jämföra med Norrköpings 154. Detta är helt omkastade siffror när man jämför med första halvåret 2015 då Norrköping tog emot 366 och Linköping 160.
– Linköping delar uppfattningen att vi måste dela på ansvaret för att mottagandet ska fungera bättre, säger Lars Stjernkvist som poängterar att det trots denna överenskommelse inte blir lätt.
– Det råder stor bostadsbrist och man ska vara medveten om att även med denna överenskommelse blir det en rejäl utmaning vad gäller boplatser, skola och annat.
Ambitionen är att rådet ska träffas igen under våren.
– Vi vill arbeta för ännu effektivare mottagande och mer rättvisa. Det är inte bara bostäder som är problemet hos många kommuner utan även undervisning och annat. Här vill vi hitta modeller för fördjupat samarbete, till exempel så att en nyanländ som bor i Söderköping kan gå i skola i Norrköping.
Den kommande anvisningslagen innebär inte att man kan hindra nyanlända från att flytta till andra platser.
– De som kan få tag på en bostad själva någonstans kan vi inte påverka men i och med att bostadskrisen blir större blir anvisningarna allt viktigare. Förhoppningsvis kommer färre att flytta in till trångboddhet hos till exempel vänner och familj, säger Lars Stjernkvist.
Östergötlands integrationsråd består av representanter från Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Region Östergötland, Länsstyrelsen Östergötland samt länets 13 kommuner. De förslag som länsstyrelserna nu lagt kommer att sammanställas av Länsstyrelsen i Jönköping och sedan lämnas till Regeringen senast den 22 januari.