Folkhälsomyndigheten gjorde i måndags en uppdatering av riskbedömingen för coronaviruset covid-19.
De menar nu att risken är mycket hög för att upptäcka fall av covid-19 i Sverige och att risken är måttlig för allmän spridning i landet.
De senaste dagarna har antalet konstaterade fall i landet ökat.
Under tisdagen rapporterades om nio nya fall och det gör att antalet smittade i Sverige nu är uppe i 24.
I Östergötland har det än så länge inte påträffats några smittade personer men Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland, ser det som sannolikt att länet snart får sitt första fall.
– Det tror vi. Det vore konstigt om inte vi fick något. Hittills har vi testat drygt 50 personer, säger hon.
Under tisdagen hade hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträde och på dagordningen var en extrainsatt informationspunkt som handlade om just coronaviruset.
– Det känns självklart att ansvariga politiker informeras om läget. Jag ombads berätta lite om vad ett coronavirus är och våra erfarenheter av tidigare coronavirus, sars och mers från 2003 respektive 2012. Sedan blev det en sammanfattning om det här coronaviruset, hur det ser ut i dag, hur vi har det i Östergötland och hur vi är förberedda inom vården, säger Åkerlind.
Hur arbetar regionen med den här frågan? Vad har ni gjort för att förebereda er för coronaviruset?
– Dels så svarar vi på massor av frågor, både från allmänheten, media och vår egen vårdpersonal. Sedan tittar vi på flöden, om vi får många patienter eller några enstaka, och hur vi bäst tar om hand om dem. Vi ser över vårdplatser och vad kan man ställa till förfogande. Om det här blir akut så kommer annan vård att skjutas på framtiden. Vi kommer fokusera resurserna på det som känns mest akut just nu. Vi har också våra pandemiplaner och har tränat på det här, vid hade svininfluensan för tio år sedan, så vårdpersonalen är trygg i scenariot.
Åkerlind vill även lyfta fram några tips. Saker som folk kan tänka på för att minska spridningen.
– Är man sjuk, så ska man inte gå till jobbet, dagis eller skola utan vara hemma. Sen ska man tvätta händerna ofta, tvål och vatten är jättebra. Och så ska man nysa i armvecket istället för rakt ut, det gör stor skillnad. Det är basala tips som alla kan applicera och som kan göra skillnad, säger hon.