Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regional insatsstyrka snart på plats

Efter en lång tid av grov brottslighet kommer nu polisen i region Öst få en regional insatsstyrka, just nu pågår rekryteringen av poliser.

Klart nästa år. Nu börjar Carina Lennquist, chef för den operativa enheten, Polismyndigheten region Öst, rekryteringen av poliser till den regionala insatsstyrken.

Klart nästa år. Nu börjar Carina Lennquist, chef för den operativa enheten, Polismyndigheten region Öst, rekryteringen av poliser till den regionala insatsstyrken.

Foto: Polisen

NORRKÖPING2016-09-20 13:00

Att en regional insatsstyrka tas i bruk innebär att polisen och politiker räknar med att det blir en våldsam framtid, att de senaste årens våldsamma händelser i Norrköping kommer att fortsätta. Eller förvärras.

– Nyheterna ser annorlunda ut mot vad de gjorde för tio år sedan, omvärlden ser ut som den gör med ett ökat terrorhot, skolskjutningar och grov organiserad brottslighet, säger Carina Lennquist, chef för den operativa enheten, Polismyndigheten region Öst.

Är det det vi har framför oss även i Norrköping, skolskjutningar och terror?

I vårt uppdrag ligger att anpassa oss till omvärlden och vi måste se till att vi kan hantera dem uppgifterna även regionalt, säger Carina Lennquist.

Hur många poliser som ska ingå i den regionala insatsstyrkan vill hon inte berätta.

– Om jag skulle berätta hur många och varifrån de utgår, skulle vi bli väldigt sårbara. Det kommer att vara ett antal grupper som är placerade i regionen.

I Eskilstuna har man kommit igång och nu har rekryteringen i Östergötland och Jönköpings län inletts genom att poliser får skicka in intresseanmälningar, samtidigt som en validering av poliser som redan idag jobbar inom taktisk resurs görs. Det kommer att innebära att en polisorganisation i kris utarmas än mer. När poliser byter tjänst uppstår luckor på andra håll.

– Det är ju inte så att de som ingår i den regionala insatsstyrkan kommer att vara ute på insatsuppdrag hela tiden, man kommer att jobba som vanligt i yttre tjänst men snabbt kunna tjänstgöra i insatsstyrkan, men det är klart att det kommer att försvinna tid eftersom de ska utbildas och tränas, säger Carina Lennquist.

Den regionala insatsstyrkan kommer inte bestå av ett B-lag, snarare ett A-lag , enligt Carina Lennquist.

– De kommer att ha grundkompetensen som alla poliser plus extra mycket utbildning, sedan finns det en nivå över och det är den nationella insatsstyrkan.

Insatsstyrkorna som finns på plats består inte enbart av män, men det är långt ifrån 50/50.

– Jag tycker alltid att det är bra med blandade grupper och särskilt när det gäller spetskompetens och det handlar inte bara om fysiska krav, vilka har sänkts sedan tidigare, utom också hur man klarar grupptryck och den psykiska biten, säger Carina Lennquist.

Under 2017 räknar hon med at den lokala insatsstyrkan ska vara på plats i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om