Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regeringen säger nej till tvångsinlösen av mark

Slottsfröken Emilie Pipers testamente hindrar försäljning av mark som behövs för utbyggnad av Kimstad. Regeringen säger nej till tvångsinlösen så nu får kommunen försöka ett varv till med att lösa det på frivillig väg.

Sammanlagt 58 hektar åker och skog vill Norrköpings kommun köpa för att bygga bland annat bostäder i Kimstad. Markägaren, en stiftelse, är öppen för det, men hindras av ett testamente. Kommunen som ville pröva vägen med tvångsinlösen får nej av regeringen.

Sammanlagt 58 hektar åker och skog vill Norrköpings kommun köpa för att bygga bland annat bostäder i Kimstad. Markägaren, en stiftelse, är öppen för det, men hindras av ett testamente. Kommunen som ville pröva vägen med tvångsinlösen får nej av regeringen.

Foto: Hanna Petersson

Norrköping2023-01-18 15:00

Ägare till området öster om pendelstationen i Kimstad är Stiftelsen Fröken Emilie Pipers Donationsfond. Marken testamenterades till stiftelsen 1923 och förvaltas av Riddarhuset. 

undefined
Fröken Emilie Pipers testamente ställer till problem för nutida planerare.

De nu aktuella 58 hektaren, där två tredjedelar är åkermark, utgör fem procent av Lövstad 2:1:s totala fastighetsinnehav, där också Löfstad slott ingår. 

Området öster om stationen är tänkt för utbyggnad och förtätning av Kimstad. Bebyggelsen skulle bestå av tomter för villor och radhus samt serviceinrättningar och näringsverksamhet. Kimstad är utpekat som en prioriterad ort i översiktsplanen.

undefined
Emilie Piper var den sista privata ägaren till Löfstad slott.

Kommunen har haft kontakt med stiftelsen i syfte att förvärva marken vid Kimstad på frivillig väg. Stiftelsen motsätter sig inte att kommunen förvärvar det aktuella området, men har tyckt att det varit lämpligast att regeringen avgör frågan då stiftelsens föreskrifter inte tillåter att förvaltaren släpper ifrån sig någon av stiftelsens fastigheter. Emilie Pipers testamente är tydligt på den punkten. Att försöka få till ett undantag är tidskrävande och krångligt.

Kommunen ansökte därför om tvångsinlösen, expropriation, hos regeringen, en ansökan som länsstyrelsen tillstyrkte då stiftelsen var positiv. Lantbrukaren som brukar åkermarken vill inte se den bebyggd, men länsstyrelsen menar att även om användandet av jordbruksmark för livsmedelsproduktion är ett intresse som väger tungt så väger syftet med tvångsinlösen tyngre.

Regeringen avslår dock kommunens ansökan om expropriation då man bara kan ta till det när andra vägar prövats utan framgång. Möjligheterna till ett undantag från villkoren i testamentet som skulle krävas för en frivillig överlåtelse har inte prövats. Även om det är mer komplicerat och tidskrävande anser regeringen att det måste göras först.

undefined
Det aktuella området ligger öster om Kimstad station. Kimstad är utpekat som en prioriterad utvecklingsort i översiktsplanen.

Vid samhällsplaneringsnämndens senaste möte informerade kommunens exploateringschef Henrik Haugness om läget.

– Det här är viktiga marker för utveckling av Kimstad, och nära pendeltågstationen, så vi tycker att det är angeläget ändå att se om det finns någon väg framåt. Det finns några olika varianter. Vi kommer att kontakta markägaren igen och se om det finns någon möjlig väg för överenskommelse framåt. Exakt hur den ser ut vet jag inte än. Det är nog bäst att vara ganska öppen i det här läget, säger Henrik Haugness.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!