Redan kö till nya Elsas hus
– Det här kvinnoboendet har jag planerat och väntat på sedan 2005, så därför känns det mycket positivt att vi äntligen är i mål!Så sa Iréne Lindén (S), när hon idag i fredags var med och invigde nya kvinnoboendet Elsa på Albrektsvägen i Norrköping, ett kvinnoboende speciellt byggt för våldsutsatta kvinnor som har ett aktivt missbruk.
– Känns jättebra att vi äntligen kan köra igång. Behovet är stort och kvinnor redan står i kö att komma hit, sa Maja Höjer, enhetschef för nya kvinnotboendet Elsa.
Foto: Robert Svensson
– Då var jag ordförande i socialnämnden och upptäckte att missbrukande kvinnor inte släpptes in hos Kvinnojouren och Kvinnohuset, utan fick vända sig till Hamnbrohemmet, bland en massa män och i värsta fall deras egna våldsutövare.
Osynlig grupp
– Missbrukande, våldsutsatta kvinnor tillhörde dels en osynlig grupp, dels hade de inget skydd i samhället och då slog jag fast att vi inte får missa de kvinnor som mest av alla behöver samhällets stöd.
– Det har tagit tid av ekonomiska skäl, att få fram det här huset Elsa, och jag har varit otåligt väntande under alla lår. Men nu känns det i alla fall roligt att vi är framme vid målet, sa Iréne Lindén och fick medhåll av Li Teske (S) som övertagit Irénes roll som socialnämndens ordförande:
– Jag har fått ärva både Irénes ämbete och arbetet med att få fram det här kvinnoboendet, sa Li Teske. Så vi är verkligen två glada och stolta S-kvinnor, som idag ser drömmen om ett hus för våldsutsatta, missbrukande kvinnor stå färdigt för användning.
Många sponsorer
– Och vad jag vet, så är det här huset unikt i hela Sverige och det gör ju inte saken sämre. Dessutom har många företag och
privatpersoner i Norrköping hjälpt kommunen genom att de sponsrat verksamheten med möbler, inredning, tårtor till invigningen och mycket annat och det stödet känns positivt.
Kö redan idag
Maja Höjer är enhetschef för kvinnohuset Elsa, med sex anställda kvinnor och boendeplats för 18 kvinnor, varav några jourplatser och två handikappanpassade lägenheter:
– Vi har redan 15 kvinnor som står i kö att få komma in och bo här, berättar Maja. Så vi räknar med att våra första boende flyttar in inom en vecka.
Kommer de helt enkelt till ett behandlingshem?
– Nej, vi är inget behandlingshem, utan vi erbjuder ett skyddat boende, olika aktiviteter och kvinnlig gemenskap och stöd för dem att ta sig ur sitt missbruk.
– Och förhoppningen är att när de känner sig starkare, så flyttar de vidare till ett rent behandlingshem.
Inga droger inomhus
Får de komma hit och bo även om de kommer hit påverkade av droger?
– Ja, det får de, men däremot får de inte dricka eller droga inne i Elsa-huset.
Och om de har barn med sig?
– Då handlar det enbart om undantagsfall, eftersom det kommer att finnas kvinnor som är påverkade här och det är ju ingen bra miljö för barn att möta någon som är full eller påtänd.
Är huset Elsa endast för Norrköpingskvinnor?
– Nej, i mån av plats kan vi ta in kvinnor utifrån, i första hand från östra Östergötland, men även typ från Stockholm, om det blir aktuellt.
Även rikspolitikern Gudrun Schyman (FI) var med vid invigningen av huset Elsa och hon föreläste om missbrukande kvinnors utsatthet i samhället. Dessutom visades teaterföreställningen ”Det fysiska gör mindre ont” under invigningsdagen.