Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rättegång efter storrazzian

Som en del av arbetet mot den kriminella gängverksamheten slog Skatteverket och Lotteriinspektionen till mot fyra butiker i Norrköping. Under måndagen hölls huvudförhandling mot en av butikerna - Runt Hörnet.

Beslagtagna. Några av de spelmaskiner som misstänks ha använts för olaglig verksamhet.

Beslagtagna. Några av de spelmaskiner som misstänks ha använts för olaglig verksamhet.

Foto: Åklagarkammaren

NORRKÖPING2016-06-14 18:00

Vid en stor razzia i oktober 2014 slog polisen, åklagare och Skatteverket till mot fyra butiker i Norrköping, som alla tillhör samma kedja men under olika bolag, där man misstänkte att illegal spelverksamhet pågick. Drygt ett 30-tal spelmaskiner togs i beslag, liksom hundratusentals kronor och bokföringsunderlag.

Vid My Way-butiken på Kungsgatan, där ett av tillslagen gjordes ska en fullvärdig Hells Angels-medlem, som lämnat efter sig miljonskulder innan han skrev sig i ett annat land, jobba. Och det är Hells Angels som är den gemensamma kopplingen mellan de fyra butikerna.

Är det Hells Angels som driver de här butikerna?

– Det är inget jag har kunnat bevisa så det vill jag inte uttala mig om, säger kammaråklagare Annika Tiensuu.

Men hon menar att kontanter är åtråvärda i dagens kontantlösa samhälle och spelmaskiner är ett sätt att komma över stora mängder kontanter. Vad kontanterna använts till vet hon inte.

Läs mer:Häktade för rånet

Läs mer: Dom rån

Läs mer:Mordförsök på Stortorget

Alla spelmaskiner som inte är Jack Vegasmaskiner och ägs av Svenska Spel är olagliga och i butiken Runt Hörnet fanns det åtta olagliga spelmaskiner.

Den åtalade 45-åriga ägaren nekar till brott och hans advokat Lars Runeberg menar att det handlar om surfdatorer, inte spelmaskiner, som beslagtogs från butiken.

45-åringen har enligt åklagaren på Ekobrottsmyndigheten låtit bli att redovisa vinster på drygt en miljon kronor under 2013 och 2014. Det har man kommit fram till genom att ta det belopp som finns kvar efter utbetalade vinster och som sedan delats lika mellan 45-åringen och spelmaskinernas ägare. En uträkning som advokaten har synpunkter på.

– Ni säger ju själva att två av maskinerna är så kallade oddsmaskiner, där en viss skicklighet ligger bakom vinsterna, medan när det gäller de andra maskinerna handlar om slumpen. Ändå har ni beräknat vinsterna på samma sätt?

Advokaten menar att vinsterna från det han kallar surfdatorerna har redovisats och slagits in i kassan.

45-åringen är förutom misstänkt för försvårande av skattekontroll också tillsammans med en 29-årig man som ägde den firma som ställde ut surfdatorerna/spelmaskinerna. Enligt honom handlar det om att kunderna skulle kunna surfa på datorer som på ett internet-café.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om