Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rätt medicin för att spara pengar

Landstinget i Östergötland får mest över på läkemedelsförmånen bland landstingen i Sverige.
- Vi har tidigare än andra landsting riktat uppmärksamheten på läkemedlen, efterutbildningar runt det här och interna diskussioner, säger Mikael Hoffmann, chef för läkemedelsenheten.

Länets landsting har tillsammans med Örebro den lägsta kostnaden per invånare för läkemedel.
FOTO: PRESSENS BILD

Länets landsting har tillsammans med Örebro den lägsta kostnaden per invånare för läkemedel. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

NORRKÖPING2004-12-17 06:00
I flera år har landstingen gått back på läkemedelsförmånen. Kostnaden för läkemedel är delad mellan landsting och stat. Varje år får landstingen ett bidrag från staten för att täcka läkemedelsförmånen. För 2004 fick landstingen ett bidrag på 19,6 miljarder kronor men kostnaden kommer att stanna på drygt 19,1 miljarder kronor. Och landstinget i Östergötland är det landsting som får mest över på läkemedelsförmånen. Tillsammans med Örebro läns landsting har Östergötland den lägsta kostnaden för läkemedel per invånare.
- Landstingen kan göra på två sätt, inte titta på läkemedlen eller från början titta på förutsättningarna, tänka på det. Där har Östergötlands landsting skilt sig från andra landsting. Läkarna har fått ett ansvar för sin förskrivning, säger Mikael Hoffmann.
Läkarna i Östergötland ges mer tid åt efterutbildningar, fördjupning och diskussioner i läkemedelsfrågor. Därför har de mer kunskap om olika läkemedel som har samma effekt men olika kostnader.
I praktiken handlar det om att läkarna gör det som är kostnadseffektivt både för patienten och för landstinget. När patienten kommer in och läkaren kan se att det finns två olika preparat för diagnosen väljer han, om det är möjligt, det billigare alternativet.
- Då handlar det oftast om tusenlappar per år för en patient. Ett läkemedel kan kosta fem tusen per år medan det andra kanske bara kostar 450 kronor under samma period, säger Mikael Hoffmann som förklarar att detta inte ska förväxlas med det utbyte av samma läkemedel från olika tillverkare som apotekaren kan göra.
Landstinget i Östergötland får 120 miljoner kronor över på läkemedelsförmånen i år men det här är inte pengar som nu finns att tillgå.
- Nej, de här är redan inräknade i budgeten och har gått till annan verksamhet, förklarar han.
De pengarna var från början av året redan inräknade, hade inte de funnits hade sparbetinget för 2004 blivit mycket hårdare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om