Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rådjur och hjort kämpar för livet

Den ihållande vintern slår hårt mot viltbeståndet i skogarna. Många rådjur och hjortar riskerar att dö när den djupa snön gör det svårare för dem att hitta föda. - Det är betydligt fler än vanligt som stryker med en sådan här vinter, säger Thomas Modin vid Länsstyrelsen.

Foto: ANDREAS LEEMANN

NORRKÖPING2010-02-24 03:00
Den kalla och snörika vintern innebär stora problem för rådjuren och hjortarna i de östgötska skogarna. Snödjupet gör att de inte kommer åt sin naturliga föda och i de fall där människan utfodrar dem på ett ogenomtänkt sätt löper de stor risk att bli dödade av rovdjur.- Älgarna klarar sig bra, de är kvistätare och har långa ben, men för rådjur och dovhjortar är det besvärligt, speciellt om det blivit som ett ispansar på marken under snön, säger Thomas Modin, ansvarig för viltförvaltningen vid Länsstyrelsens rättsenhet.Alla är inte rustade för en så här påtaglig vinter.- Dovhjorten är till exempel en asiatisk hjort som inte är rustad för de här förhållandena. Den har mycket tunnare päls och fryser.Slaktplatser
För att hjälpa djuren att överleva ordnas det på sina håll med utfodringsplatser där det läggs ut ensilage. - Man gör dem också en stor tjänst om man plogar fält och ängar där de kan hitta sin naturliga föda.Men under en så här snörik vinter kan utfodringsplatserna visa sig bli riktiga dödsfällor om man inte planerar dem väl.- Predationstrycket ökar med så mycket snö, det är svårt för djuren att fly undan när den är så djup, säger Modin.- Utfodringsplatserna blir lätt till slaktplatser tyvärr. Räv och lodjur går lätt på snön och är duktiga på att ta försvagade djur. Och försvagade blir de ju när de har svårt att hitta föda. En utfodringsplats bör vara belägen på en öppen plats där djuren kan ha bra uppsikt och där det finns flyktvägar. Alltså inte inne i tät skog.- Dessutom ska man se till att ha flera utfodringsplatser eftersom de är elaka mot varandra. De starka tränger undan de svagare och då är det bara de starka som får mat. Man bör ha flera platser med 50 meter emellan annars kommer de svaga aldrig fram.- Man ska heller inte inte ge dem hö för det är deras magar inte inställda på.I jakt på föda är det många rådjur som söker sig in i villaträdgårdar där det kan finnas ätbara buskar. Men där ska man inte mata dem.- Det ska göras på deras naturliga plats, långt ifrån trafikerade vägar.Hjälpa till
Viltstammen är stor och och inte direkt utrotningshotad i Östergötland, men Tomas Modin tycker ändå att man bör ställa upp och hjälpa djuren.- Väldigt många stryker med en sådan här vinter.- Det är naturens gång, men man kan hjälpa djuren på traven. Det är en förnybar resurs för jägarna och då kan man ju ställa upp när de har det svårt också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om