Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Radion i backspegeln

I dag firar Sveriges Radio Östergötland trettio år.
Bakom kulisserna har det hänt sådant som radiolyssnarna aldrig kunnat ana.
Folkbladet har besökt jubilaren för en tillbakablick.

NORRKÖPING2007-05-09 06:00
Medan rösten i radion låter precis som vanligt kan de mest märkliga saker hända i studion. Vid ett tillfälle sände en nyhetsuppläsare naken - bakgrunden var ett vad. Och en programledare fick gå in och sända med en surströmmingsburk i studion. Det fanns nämligen en tradition att skoja med dem som slutade, berättar vår källa.
Nog har det hänt ett och annat galet under Radio Östergötlands tre decennium. En som funnits med sedan den allra första sändningen är ljudteknikern Anders Lundin.
- Med dagens öron tycker man förstås att de gamla sändningarna låter rättså saggiga. Det var ett helt annat tilltal än idag och inslagen var längre. Folk fick tala till punkt.
- Men samtidigt var det väldigt roligt. Det var en nybyggaranda. Vi levde här, bodde här, minns han.

Missöden
Redan första dagen råkade redaktionen ut för problem när reportern skulle ta sändarbilen till Saab i Linköping med anledning av sammanslagningen med Volvos personbilsdel.
- Han vred av nyckeln i låset. Den hänger kvar som ett minne på redaktionen, säger Anders Lundin.
- Ett annat missöde vi råkat ut för var när en död man hittats i ett dike i Lindö i slutet av 70-talet. Den låt som spelades efter nyheten var Edvard Perssons "Man ska inte skräpa ned i naturen". Det var pinsamt.
1983 började Nils Boström jobba på radion och han minns sitt första uppdrag. Han åkte med kassettbandspelare till Stockholm för att följa Hagahöjden i division 3 i en avgörande match.
- Med mig hem hade jag 45 minuter inspelat material, men sen blev bara 1,30 i radio...
- Vi hade duktiga chefer, och efter varje sändning fick vi höra: "Det var bra, men..." Det fanns alltid ett "men". Man lärde sig väldigt mycket.

Mer sändningstid
Till en början hade lokalradion fönster i P 3. Norrköping hade en morgonsändning kl 6-7.45, en lunchsändning kl 12-13.30 och en kvällssändning kl 17-18. Idag har sändningstiden utökats till kl 6-17.45 på vardagar, med ett avbrott för P4 Extra på eftermiddagen.
- Idag lyssnar 29 procent av östgötarna på oss. Det gör kanalen till den största i länet. I hela Sverige är P4 det största massmediet med våra tre miljoner lyssnare om dagen. Det är vi rätt stolta över, säger redaktionschef Ylva Lundström.
I dag sitter inte längre medarbetarna och röker inomhus. Skrivmaskinerna har bytts till datorer. Ljudteknikern är inte alltid med på sändningarna. Nu klarar sig programledarna på egen hand. Istället får Anders Lundin och de andra lära nya medarbetare tekniken.
Men just i dag arbetar ljudteknikerna intensivt med sändningarna eftersom radion firar med direktsändning från Stora Torget i Linköping. Där medverkar bland andra Marcus Birro, kanalchef Peter Weyde och Sveriges Radios VD Peter Örn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om