Sol, bad och grillsäsongen är här, och det är också den ökade brandrisken ute i naturen.
– Det är extrem brandrisk just nu. Vi har höga värden på brandindex, det en femma på en fem-gradig skala, säger Ulf Kron, inre befäl på Räddningstjänsten.
– I den här perioden har vi brandflyget uppe i luften. Den är uppe och cirkulerar över länet två gånger om dagen.
Förhållandena är enligt Räddningstjänsten gynnsamma för att gräs- och skogsbränder ska kunna uppstå, och i flera av Östergötlands kommuner råder det nu eldningsförbud.
De senaste tre månaderna har 25 bränder utomhus startats av oaktsamma grillare.
– Vi har haft en liten ökning av bränder i det fria, under perioden från april till idag, jämfört med förra året, säger Ulf Kron.
I de kommuner där det inte råder eldningsförbud manas det till försiktighet vid grillning för att undvika att brand. Grillning över öppen eld och användning av engångsgrillar står bakom flest grillbränder.
– De medför de största riskerna, det är mer sällan att den vanliga kolgrillen är orsak till brand, säger Ulf Kron.
– Det man behöver tänka på med engångsgrillen är att sätta den på ett icke brännbart underlag. Sätt inte grillen mitt i gräset eller på trallen. Det vanligaste misstaget är att man inte låter grillen svalna ordentligt utan kastar den rätt i soptunnan medan det fortfarande finns glöd kvar.