Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Racerunning: en sport på språng

Ledarna kallar racerunning för världens vackraste sport. Här kan människor som annars knappt kan röra sig få uppleva hur det är att springa sig trött och bli andfådd.

Full fart. Hanna Karlsson från Kisa sätter fart på cykeln omgiven av fr vänster tränarna Lars Björk från Stockholm och Jan och Anna Myhrman från Norrköping.

Full fart. Hanna Karlsson från Kisa sätter fart på cykeln omgiven av fr vänster tränarna Lars Björk från Stockholm och Jan och Anna Myhrman från Norrköping.

Foto: MATZ GLIMHED

Norrköping2015-03-29 08:00

Jan och Anna Myhrman är racerunningtränare i Norrköpings handikappidrottsförening. I fyra års tid åkte de minst en gång i månaden upp till Västerås för att sonen Jonatan skulle få chansen att träna racerunning. För något år sedan startade de ett projekt i samarbete med bland annat Arvsfonden som gjorde det möjligt att köpa in ett antal cyklar och att hålla träningar en gång i veckan i friidrottshallen på Stadium Arena.

Under helgen arrangerar Norrköpingsklubben ett träningsläger. Några av de som åkt till Norrköping är Lars och Nils Björk från Norrbacka i Stockholm. Nils har en medfödd CP-skada. För några år sedan kom familjen i kontakt med racerunning för första gången. Nils fastnade för sporten och tränar och tävlar regelbundet.

– Idrott och fysisk ansträngning är viktigt för alla människor. Humöret, inlärningsförmågan och livslusten påverkas positivt. Det fantastiska med racerunning är att människor som tidigare varit helt utestängda från idrottandet får chansen att ta ut sig fysiskt, säger Lars Björk till Folkbladet.

Han och flera andra vi talar med är lyriska över kvaliteten på friidrottshallen i Stadium Arena. Lars Björk håller Norrköpingsanläggningen för Sveriges bästa, möjligen i konkurrens med Sätrahallen i Stockholm.

Hanna Karlsson har åkt till Norrköping från Kisa med sin mamma Linda.

– Det är inte bara Hanna som får träning av det här, säger Linda Karlsson med ett andfått skratt när hon springer bredvid Hanna som springer riktigt fort i sin racerunner.

Familjen Szurm har rest från Södertälje för att dottern Natalie ska kunna vara med på träningslägret. Natalie har tränat racerunning i snart ett år och hon rör sig snabbt på de fina löparbanorna.

Jan Myhrman har många berättelser om glädjen hos människor som provar på racerunning och som plötsligt upptäcker att de kan använda sina ben för att röra sig framåt.

– Racerunning öppnar nya möjligheter för så många människor. Det som krävs är att du hjälpligt kan stå upp med stöd och att du kan öva upp dina ben så att fötterna inte bromsar farten utan i stället skjuter fart, säger Jan Myhrman till Folkbladet.

Danmark är det stora föregångslandet i racerunningsporten. Lars Björk berättar att han mött många danska och vuxna utövare som kanske drabbats av stroke eller svåra trafikolyckor och som rehabtränar med racerunningcyklar.

– Vi jobbar på att racerunning ska bli lika stort i Sverige som i Danmark, säger Lars Björk.

Racerunning

Sporten uppfanns av danskarna Mansoor Siddiqi och Connie Hansen i slutet på 1980-talet och har sedan dess vuxit sig stor i Danmark. RaceRunning är en friidrottsgren som utövas med hjälp av en trehjulig "springcykel" där personer med omfattande rörelsehinder och balanssvårigheter ges möjlighet att springa, få puls, bättre syreupptagningsförmåga och starkare muskler av egen kraft. I Sverige finns uppskattningsvis ett hundratal aktiva i 8 klubbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om