Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Psykiatrikerbrist på Vrinnevisjukhuset

På sjukhussidan beviljar landstingsledningen dispens för inhyrande av fyra psykiatriker på Vrinnevisjukhuset.
­ Vi har inte angett tid utan följer kontinuerligt utvecklingen, säger landstingsdirektör Arne Johansson. Målet är att snarast få in egen personal.

Norrköping2002-01-08 00:00
norrköping
Hälso- och sjukvården i Finspång får hyra in sex tjänster som allmänläkare under januari och mars. Antalet ska sedan gradvis minskas till noll, senast i september.
Universitetssjukhuset får hyra tre narkosläkare, dock längst till och med maj.
Motala lasarett får hyra in en psykiatriker.
­ Vi har inte fått in fler dispensansökningar än de beviljade, omtalar Johansson. Sjukhusen har haft lång tid att förbereda sig. Beslutet om stopp för inhyrning av personal togs redan i våras..
Inga dispensansökningar har kommit för sjuksköterskor inom sjukhusvården.
På sjuksköterskesidan har landstinget en intern uthyrningsverksamhet.
­ Framför allt anlitas Reko, vår interna uthyrning, vid sjukdomar och beläggningstoppar.

<b>Inte totalstopp</b>
­ Vi planerar en intern uthyrning även av allmänläkare. Distriktsläkarna har rätt att använda tid för forskning och utveckling. För att få möjlighet till detta krävs ledig tid. Det är då vi vill sätta in våra egna uthyrningsläkare.
Under 1999 kostade inhyrning av personal landstinget nio miljoner kroor. I fjol hade kostnaden stigit till 60 miljoner kronor och bidrog i hög grad till underskottet på omkring 100 miljoner kronor.
­ Men det är inte fråga om totalstopp för inhyrning, påtalar Johansson. Den medicinska säkerheten får inte äventyras, även om tillgängligheten till läkare och på sina ställen periodvis kan bli sämre. Men vi kan inte fortsätta med ständigt ökade kostnader för att hyra in personal. Det är inte ansvarsfullt vare sig mot egen personal eller skattebetalarna.
Kostnaderna för hyrläkare blir dubbelt så stora som för egen personal. En landstingsanställd läkare med 65 000 kronor i månadslön, inklusive alla lönebikostnader, kostar landstinget 125 000 kronor för en hyrläkare.
­ Det är orimligt att betala så höga lönekostnader som vi tvingas göra för hyrläkarna.

<b>Fler anställda</b>
Landstinget har underskott på personal i psykiatri, allmänmedicin och anestesi. Totalt ökade antalet läkare i fjolmed mella 20 och 3. Omkring 1225 läkare finns nu anställda.
Även antalet sjuksköterskor hr öka med omkring 40 och är nu omkring 3 250 i landstinget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om