Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Provet slarvades bort

En man dömdes i tingsrätten för våldtäkt av en kvinna, men friades i hovrätten på grund av otillräcklig stödbevisning. Nu, fem år efter händelsen, visar ett beslut från Ivo att kvinnan gjorde en provtagning från livmodertappen i samband med den påstådda gärningen, men provet slarvades bort.

Provet efter den misstänkta våldtäkten slarvades bort på sjukhuset.

Provet efter den misstänkta våldtäkten slarvades bort på sjukhuset.

Foto: Carolina Nilsson

Norrköping2019-01-26 19:00

PROVSLARV

– Klinikledningen ser mycket allvarligt på det faktum att prover som hör till en viktig utredning slutligen inte har analyserats, kommenterar Katri Nieminen, verksamhetschef på kvinnokliniken i Norrköping i ett mejl till Nyhetsbyrån Siren.

Anklagelsen rör en händelse 2013 då mannen, enligt den då 17-åriga kvinnan, våldtog henne när hon var mycket berusad. Medlemmar av kvinnans familj befann sig i samma rum, och deras vittnesmål låg till grund för den fällande domen i tingsrätten. Vittnena hörde misstänksamma ljud och när flickans mamma tände en lampa och lyfte på täcket såg hon att de båda var nakna på underkroppen.

Hovrätten ansåg dock inte att stödbevisningen var tillräcklig för att säkerställa att samlag eller våldtäkt hade begåtts, även om mycket talade för att det "förekommit någon form av sexuell aktivitet".

Kvinnan har först långt senare läst förundersökningsprotokollet och upptäckt att provtagningen som utfördes på kvinnokliniken saknades i utredningen. Hon anmälde detta till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som nu kritiserar verksamheten.

– Jag vill som nuvarande företrädare för kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset djupt beklaga det lidande som patienten har utsatts för med anledning av det som inträffade i samband med den gynekologiska undersökningen 2013, skriver Katri Nieminen till Nyhetsbyrån Siren.

Hon framhåller att verksamheten har tagit händelsen på stort allvar och bland annat infört årligt återkommande utbildning i provtagningsrutinerna.

Den drabbade kvinnan menar att sjukhusets misstag fått stora konsekvenser.

"Detta har inneburit att jag och min familj som även dom var påverkade av händelsen inte har fått upprättelse", skriver hon i anmälan.

Resning innebär att en dom som vunnit laga kraft kan ändras. Det vanligaste skälet till att bevilja resning är att nya omständigheter eller bevis har tillkommit efter det att domen vunnit laga kraft. Resning söks vid instansen över den som dömt i målet, dvs. Högsta domstolen när det gäller hovrättsdomar och hovrätten om det gäller en tingsrättsdom. Högsta domstolen beviljar i genomsnitt resning i ett par fall om året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om